SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sınav içinde sınav
29.06.2020

Merhabalar,

Geçen hafta sonu liselere geçiş (LGS) ve dün de üniversiteye giriş sınavı (YKS) yapıldı. Sınava girecek öğrenciler kadar aileler de bu sınavlara hazırlandı, herkes evlatlarının başarılı olması için elinden geleni yaptı. Yapılacaklar, planlar, programlar hep bu tarihlere göre ayarlandı. Sınav sonrasında kimileri mutlu oldu, kimileri üzüldü ve artık sınav değil, alınacak puanlar ile kayıt yapılabilecek okullar ve bölümler konuşulmaya başlandı.

Her sınavla birlikte sadece okul değil, yaşamın geri kalan kısmı için de tercihler yapılmış oldu aslında. Özellikle üniversite sınavı önemli bir dönüm noktası çünkü. Harcanan zaman ve verilen emeklerin bir kaç saatlik sınavlar ile değerlendirilmesini çok doğru bulmasam da, standart ve objektif başka bir ölçüm sistemi şimdilik olmadığından girilen bu sınavlarla bir bakıma yaşam tercihi de yapılmış oldu.

Sınavlar tabi ki önemli çünkü sonucunda tercihler var ve bu tercihler biraz önce de söylediğim gibi, yaşamın geri kalan kısmı için de neyin tercih edileceğini belirleyecek. Önümüze çıkan yollar arasında özellikle meslek seçimi bir nevi “dönüm noktası”. Dönüm noktası çünkü mesleğimiz hayatımız boyunca bizlere eşlik edecek, vaktimizin çoğu işimizle meşgul olurken geçecek, bulunacağımız ve yaşayacağımız yerlerden karşılaşacağımız insanlara kadar etkili olacak.

Peki akademik başarı hayatta mutlu, huzurlu olmaya yetecek mi? Başarı hırsı sizi olabileceğiniz en üst noktaya taşımış olsa bile bu, hayatta ve hayatı yaşamakta başarılı olduğunuz anlamına gelecek mi? Tabi ki hayır.

Başarılı ve hırslı çocuklar yetiştirmeye çalışırken, mutlu ve huzurlu çocuklar olmalarının buradan geçmediğini de unutmamak gerek. Elbette ki bir meslek sahibi olmamaları yaşamda daha çok yorulmalarına, ekonomik sıkıntı çekmelerine, hayat standartlarının istediğiniz ya da istedikleri gibi olmamasına ve dolaylı olarak da mutsuz olmalarına sebep olabilir ama en ideal şartlara sahip olmaları da her şeyin güllük gülistanlık olması anlamına gelmeyecek.

Sürekli arkadaşından daha iyi puan alması, ondan daha iyi bir yere yerleşmesi, okul hayatı boyunca ondan daha başarılı olması beklenen çocuk, yaşamı boyunca kendisini birileri ile kıyaslama ihtiyacı duyacak, mutlaka bir yerlerde de eksikliklerini görecek ve bu başarı hırsı bir süre sonra onu mutsuz kılacak. Bu nedenle başarıya odaklanırken her şeyde olduğu gibi hırsta da ölçülü ve dengeli olunmalı, ilk hedef kendi ile yarışarak başarısını ileriye taşımak olmalı. Arkadaşlarının başarıları ile mutlu olmayı öğrenmek, hayat boyu huzurlu olmak için atılan ilk adımlardan.

Meslek sahibi olmak için sadece okumak da şart değil tabi ki, usta-çırak ilişkisi ile öğrenilmiş pek çok meslek grubu da mevcut. Her biri gerekli, her biri kıymetli.

Bu sınavlara giren ve çaba sarfeden tüm gençler emeklerinin karşılığını alır ve kararları onları güzel bir geleceğe taşır umarım. Sınavlarda başarılı olmak tabi ki çok güzel ve önemli ama ben, öncelikle her birine hayatta başarılar diliyorum. Çünkü asıl sınav hayatın kendisi ve bu sınav içerisindeki her dönemde pek çok küçüklü büyüklü sınavlar olacak, başarılar ve başarısızlar çok şey öğretecek.

Güzel bir gelecek ümidiyle..

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap