SON DAKİKA
SON DAKİKA


Uçuk Nedir ve Nasıl Bulaşır?
24.05.2024
Uçuk, Herpes virüs (HSV) tarafından oluşturulan, hassas, ağrılı, içi sıvı dolu küçük kabarcıklarla seyreden, bulaşıcı viral bir hastalığın halk arasındaki adıdır. Sıklıkla dudak, ağız ve burun çevresinde oluşsa da göz, genital bölge ya da parmak kenarlarında da lezyonlar görülebilir. 
HSV virüsünün fazla sayıda türü olup uçuk lezyonunu HSV-1 ve HSV-2 oluşturur. Sıklıkla HSV-1 ağız ve göz, HSV-2 genital bölge lezyonlarından sorumludur. 
HSV, tükürük ve genital salgılarla ya da lezyon bulunan cilde doğrudan temasla bulaşır. İlk karşılaşma sırasında vücuda girer, sonrasında bulunduğu alana yakın ganglion dediğimiz sinir düğümüne yerleşir ve hayat boyu orada kalır. İlk bulaşmadan sonra oluşan enfeksiyon sıklıkla bir şikayete neden olmadan ve farkına varılmadan geçirilir. Stres, güneş ışığı ya da UV’ye maruz kalmak, hormonal değişiklikler, ateşli hastalıklar gibi nedenler ganglionda yerleşen ve aktif enfeksiyon oluşturmayan(uyku halindeki) virüsü aktive eder ve belirli aralıklarla uçuk adını verdiğimiz lezyonların oluşmasına neden olur.
Uçuk virüsü yani HSV; dudak ve diş etlerini, gözü, genital bölgeyi, yemek borusunu etkilediği gibi beyin zarlarını etkileyerek menenjit, beyin dokusunu etkileyerek ensefalit ve doğum sırasında anneden bebeğe bulaşarak yenidoğan enfeksiyonları da oluşturabilir.
Ağız ve yüzde görülen uçuk lezyonları çıkmadan 6-12 saat önce o alanda yanma, sızı, ağrı, kaşıntı oluşturur ve önce hafif kızarıklık, ardından vezikül dediğimiz içi sıvı dolu küçük kabarcıklar meydana gelir. Sıklıkla 7-10 gün içerisinde iyileşir. 
Gözde, hafif enfeksiyondan görme kaybı ve körlüğe varacak kadar ilerleyici farklı klinik tablolar oluşturabilir. Genital bölgedeki HSV cinsel ilişki ile bulaşır ve aynen dudaktaki uçuk benzeri içi sıvı dolu küçük lezyonlar penis, vajen, rahim ağzı ya da makat bölgesinde görülür. 
Dudak, genital bölgede ya da gözdeki lezyonların görüntüsü ile tanı konulabilse de menenjit, beyin enfeksiyonu ya da sık görülmeyen bir yerleşim yerindeki şüpheli lezyonlarda daha ileri düzeyde moleküler yöntemler tanı için kullanılır. 
Tedavide etkili kremler, gerektiğinde tabletler ve ya damardan verilecek ilaçlar bulunmaktadır. Lokal kullanılan kremlerin henüz kızarıklık ve kabarcıklar oluşmadan önce ağrı, kaşıntı, yanma ve huzursuzluk hissedildiği ilk dönemde kullanılması daha çok fayda sağlayacaktır. 
Özellikle dudak ya da ağızda uçuk bulunduğunda öpüşmek, elleri uçuk olan alana dokundurup sonrasında yıkamadan göze temas ettirmek ya da genital bölge lezyonları olduğunda cinsel temasta bulunmak bulaşmaya neden olacaktır. Aktif lezyon olan vakitlerde iyileşinceye kadar temastan kaçınılması bulaşmayı önleyecektir. 
Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap