SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İbrahim Kahveci detaylı açıkladı: EYT çıkacak mı?

İbrahim Kahveci detaylı açıkladı: EYT çıkacak mı?

08 Şubat 2022 Salı - 10:24




Milyonlarca kişinin çözülmesini merakla beklediği EYT kriziyle ilgili ekonomist İbrahim Kahveci düşüncelerini yazdı. Kahveci yazısında EYT çıkacak mı ? sorusunu sordu.





Türkiye’de çözülmesi en çok beklenen konuların başında bulunan EYT sorunu AK Parti’nin seçim anketlerindeki oy kaybı sonucu yeniden gündeme geldi. Peki EYT çıkacak mı?. Bu soruya ekonomist İbrahim Kahveci cevap verdi.

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci “EYT çıkar mı?” başlığıyla çıktığı bugünkü köşesinde EYT çıkacak mı, çıkarsa ne olur gibi sorulara cevap verdi. Kahveci mevcut haliyle EYT’nin çıkmasının çok da iyi bir şey olmadığını anlatan Kahveci “EYT çıkmamalı ama isteyene de istediği gün emekli olma hakkı verilmeli” diye yazdı.

EYT ÇIKMALI MI?

Çıkması gereken şey EYT’nin olmadığı sistemin düzeltilmesi gerektiğini anlatan Kahveci bu durumu yazısında şöyle anlattı

EYT çıkmalı mı?

Mevcut şartlarda EYT çıksa ne olur? Bakınız, emeklilikte maaş oranı yüzde 35’lere düşürüldü. Bunun yanında bir de asgari emekli maaşı diyerek, 4250 lira maaş alana da aynı ücret; 7 bin lira maaş alanda aynı ücret veriliyor....

Niye biraz fazla maaş alasınız ve fazla prim ödeyesiniz ki?

Herkes yoksullukta birleşmiş oluyor bu düzende...

Ayrıca, EYT şu açıdan son derece haklı: 2000 öncesi çalışılan süre çok olunca maaşınız yüksek oluyor (%70 gibi); ama 2000-2008 arası yüzde 50’ye ve 2008 sonrası %35’e düşen bir maaş etkisi söz konusu. Bu sayede EYT’li olarak çalıştıkça emekli maaşınız düşüyor.

Niye çok çalışacaksınız ki?

Bunları defalarca daha önceden yazmıştım.

Şimdi yeni duruma gelelim.

EYT mevcut haliyle kesinlikle çıkmamalı. Bunu şu anda istese emekli maaşı almaya hak kazanmış ama SGK’ya bile başvurmamış biri olarak söylüyorum.

EYT çıkmamalı ama isteyene de istediği gün emekli olma hakkı verilmeli: Ne kadar prim ödedin? Kaç yıl emekli maaşı alacaksın; sağlık giderini de düşerek ücret çok rahat belirlenebilir.

Çıkması gereken şey EYT değildir; yapılması gereken şey sistemin düzeltilmesidir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap