SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erdoğan Açıkladı: İkramiyeler Bayram Öncesi Hesaplarda

Erdoğan Açıkladı: İkramiyeler Bayram Öncesi Hesaplarda

05 Haziran 2024 Çarşamba - 09:30




Recep Tayyip Erdoğan: Emeklinin bayram ikramiyesi 10-14 Haziran'da yatacak





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 16.00'da toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sona erdi.

Asgari ücret net 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini hatırlatan Erdoğan, böylece bir önceki döneme göre net asgari ücret artış oranı yüzde 49, 2023 Ocak dönemine göre artış oranı yüzde 100 olarak gerçekleştiğini belirtti. "Memurların maaşlarını söz verildiği üzere Temmuz 2023'te en düşük 22 bin liraya, Ocak itibariyle 33 bin liraya çıkardık" diyen Erdoğan emekli bayram ikramiyelerinin 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerin hesaplarına yatırılacağını belirtti. Erdoğan, "Tek kalemde 42 milyar tutarında ödeme yapmış olacağız" dedi.

Erdoğan Kurban Bayramı'nın 20 ve 21 Haziran günleri idari izin olmak üzere tatilin dokuz güne çıktığını açıkladı.

Temmuz 2023'te en düşük memur maaşını 22 bin liraya çkıradıklarını söyleyen Erdoğan, "Ocak itibariyle 33 bin liraya çıkardık. Toplu sözleşme görüşmelerinde 11 hizmet kolunun tamamında mutabakat sağlandı. En düşük emekli aylığında net yüzde 82 artışa gittik. Ekim ayında emeklilerimizin tamamına bir defaya mahsus olmak üzere 5'er bin lira ödedik" diye konuştu.

6 Şubat depremlerinden etkilenen vatandaşlar dahil 1,7 milyon kişiye psikososyal destek verildiğini dile getiren Erdoğan, "Evde bakım yardımı kapsamında 36 milyar 360 milyon lira ödeme yaptık. 1033 çocuğumuzu koruyucu aile yanına yerleştirerek çocuk sayısın 10 bin 213'e çıkardık. Güçlü aile, güçlü Türkiye vizyonuyla bu alandaki faaliyetlerimizi genişleterek sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

İşsizlik oranımız yüzde 8,6 ile son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini ifade eden Erdoğan, "Kadın istihdam oranını yüzde 32,5'a, istihdam sayımızı 12,3 milyon kişiye yükselttik. Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdamına verdiğimiz teşviği 2025 sonuna kadar uzattık. Yılda 650 bin kişi için sosyal güvenlik primi işveren paylarını karşılıyor, reel sektöre yaklaşık 25 milyar destek oluyoruz. İşkur aracılığı ile 1,3 milyon kişiyi işe yerleştirdik. 6 Şubat depremleri nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen il ve ilçelerde işveren ve sigortalılarımızın SGK'ya ödenmesi ertelendi. İşverene asgari ücret desteği uygulamasında destek tutarını 700 liraya çıkardık. 2024 Mart ayın itibariyle işverene toplam 99,1 milyar lira asgari ücret desteği verildi" dedi.

Son 1 yılda geri ödeme listesinin genişletilerek 168 adedi kanser ilacı olmak üzere 570 adet ilaç geri ödeme kapsamına alındığını söyleyen Erdoğan, 858'i kanser olmak üzere geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısı 8 bin 457'ye ulaştığını belirtti.

1 TRİLYONLİRA ÜZERİNDE KAYNAK

2024 yılının bütçesinde deprem çalışmalarına 1 trilyon liranın üzerinde kaynak tahsis edildiğini aktaran Erdoğan, "Kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi, tahliye ödemesi gibi farklı kategorilerde vatandaşlarımıza doğrudan yaptığımız ödemelerin tutarı 126 milyar lirayı aşıyor. 4 bin 333 köyde 50 bini çelikten toplamda 100 bin köy evi inşa ediyoruz. İnşası biten konutlarımızın hak sahipliğini belirliyoruz. 76 binden fazla konutumuzun hak sahiplerini belirleyip vatandaşlarımıza teslim ettik. Bu sayı başlangıç. İnşallah her ay 10-15 bin konut bitirerek, yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz. 2025 yılının sonuna doğru konut ve işyerleri hak sahiplerine konutlarını teslim edeceğiz" dedi.

DOĞAL GAZ İHRAÇ EDİYORUZ

Erdoğan enerji konusunda da, "Cezayir, İran, Irak, Japonya, Venezüela, ABD, Azerbaycan, GÜrcistan, Çin Halk Cumhuriyeti ile bu kapsamda işbirlikleri tesis ettik. BOTAŞ Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'ya gaz ihracına başladı. İlk kez sınır komşumuz olmayan iki Avrupa ülkesine doğalgaz ihraç ediyoruz. Iğdır-Nahçıvan doğalgaz hattının temeli atıldı. Nahçıvan'ın yıllık doğalgaz ihtiyacının tamamı artık Türkiye üzerinden karşılanacak" ifadelerini kullandı.

Fatih Sondaj Gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda yeni keşifler için Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyularında sondaj çalışmasına başladığını belirten Erdoğan, "Gabar'da günlük petrol üretimini 43 bin 380 varilin üzerine çıkararak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Yıl sonunda inşallah günlük 100 bin varile ulaşmayı hedefliyoruz. Hakkari ve Siirt başta olmak üzere bölgenin diğer yerlerinde arama-tarama ve sondaj faaliyetlerimiz devam ediyor. Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerimizin üzerinden terörün karanlık ve kanlı gölgesi kalktıkça, Allah'ın izniyle çok daha güzel neticeler alacağız. Türkiye, on yıllar boyunca hain terör saldırıları sebebiyle kullanamadığı kaynaklarından istifade etmeye, faydalanmaya başlamıştır. Terör bölgede zemin kaybettikçe sadece ekonomimiz büyümeyecek aynı zamanda demokrasimiz de serpilecek, güçlenecek" diye konuştu.

Bloomberg

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap