SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erdoğan'ın seçtiği hukukçu net konuştu: Tekrar aday olabilmesi için...

Erdoğan'ın seçtiği hukukçu net konuştu: Tekrar aday olabilmesi için...

25 Mart 2022 Cuma - 17:46




Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Orhan Uğuroğlu bugünkü köşesinde, Anayasa Hukuku uzmanı Prof. Dr. Ergun Özbudun ile Erdoğan'ın yeniden adaylığı üzerine yaptığı bir röportajını yayınladı.





Gazeteci Orhan Uğuroğlu bugünkü köşesinde, ''2 kez diye yazan Özbudun: Erdoğan 3. kez aday olamaz'' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Uğuroğlu, Anayasa Hukuku uzmanı ve Erdoğan'ın 2007 yılında "sivil anayasa" hazırlaması için oluşturduğu akademisyen heyetine başkan seçtiği Prof. Dr. Ergun Özbudun'a Erdoğan'ın yeniden adaylığının mümkün olup olmadığını ve eğer bu mümkünse hangi şartlarda olabileceğini sordu.

Orhan Uğuroğlu'nun köşesinde yayınladığı röportajdan öne çıkanlar şu şekilde:

Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 yılında "sivil anayasa" hazırlaması için oluşturduğu akademisyen heyetine başkan seçtiği ve kitapları halen hukuk fakültelerinde ders olarak okutulan duayen anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Ergun Özbudun ile konuştum.

- Soru: Sizin yazdığınız Anayasa'nın 101'inci maddesinin 2'nci fıkrası bir kişinin en fazla iki defa aday olabilmesine olanak veriyor. Mecliste erken seçim kararı alınmadığı taktirde 3. kez aday olamıyor. 2007'de bu hükmü yazarken hedefiniz neydi?


Özbudun: "Birçok demokratik ülkenin anayasasında cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceği konusunda bir sınırlama var. Bizde bu genel eğilime uyarak böyle bir hüküm kabul ettik. Bazı ülkelerde cumhurbaşkanı sadece bir dönem seçilebiliyor. Bazı ülkeler ise cumhurbaşkanının iki dönem seçilebilmesine imkân tanıyor. Bizde o dönemin şartlarında iki defa seçilmesini uygun bulduk. Önemli olan bu hükümün daha sonra değişmemiş olması.

2010 ve 2017'de yapılan Anayasa değişikliklerinde bu hükümde değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla o gün verilen hükümler bugün geçerliliğini sürdürüyor."

- Soru: Yeni anayasa mı yaptınız?

Özbudun: "2017 yeni bir anayasa değil. Her ne kadar radikal bir değişiklik getirmek olursa olsun 1982 Anayasası'nı değiştiren bir kanundur. Onun değiştirmediği bütün hükümler bakidir ve geçerlidir.

O hükümde cumhurbaşkanının ancak 2 defa aday olabileceğidir. 2017 yılında buna sadece bir tane istisna getirildi o da daha önce meclisin 5'te 3 kararıyla seçimlerin yenilenmesidir." (360 oy gerekiyor - OU)


- Soru: Recep Tayyip Erdoğan Haziran 2023'te aday olabilir mi?

Özbudun: "Erken seçim dışında cumhurbaşkanının üçüncü defa seçilebilmesinin imkânı yok. Anayasa'nın hükmü açık ve nettir. Anayasa zamanında yapılacak bir seçimde aday olamayacağını çok açık bir şekilde ifade ediyor."

- Soru: 'Parlamenter sistemden yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi ve 2018'de bir kez seçildi' deniliyor doğru mu?

Özbudun: "Bu geçerli bir argüman değil. 2017 yılında o arzuya yönelik bir hüküm getirilebilirdi getirilmedi. Nitekim 2 defadan fazla seçilemez hükmü baki kaldı. Dolayısıyla bu hüküm geçerli olmaya devam ediyor. Üçüncü defa seçilebilmesinin tek yolu daha önce de ifade ettiğim gibi erken seçim kararının meclis tarafından alınmasıdır."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap