SON DAKİKA



Haber > Gündem > Trabzon'da siyaset olduğu yerde saydı

Trabzon'da siyaset olduğu yerde saydı

09 Haziran 2015 Salı - 10:53








7 Haziran Genel Seçimleri'nde kıran kırana seçim yarışının yaşandığı Trabzon'da sonuçlar kimseyi memnun etmedi. Ülke genelinde tek başına hiçbir partinin iktidarı sağlayacak çoğunluğa ulaşamaması hükümet belirsizliğini de ortaya çıkardı. Dolayısıyla bütün ülkede olduğu gibi Trabzon'da da siyaset kendini beklemeye aldı. AK Parti, CHP ve MHP Trabzon'da milletvekili oranlarını korusa da AK Parti ve CHP'nin mevcut oylarında birkaç puanlık azalmanın yaşandığını söyleyebiliriz. Trabzon'da oy oranını artıran tek partinin MHP olması hiç de sürpriz olmadı.

Zira bundan on gün kadar önce yapılan MHP mitingi bu seçim sürecinde Trabzon'da gerçekleştirilen en kalabalık miting niteliğindeydi. Seçim sonuçlarına göre AK Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekilini meclise soktu. Bu sonuca göre tek başına hükümetin kurulması imkansız olurken, koalisyonlara ışık göründü. Trabzon’da 559 bin 231 seçmenin 466 bin 756’sı oy kullanırken, seçime katılım oranı %83 oldu.

7 Haziran Genel Seçimleri'nde Trabzon’da dikkat çeken detaylar yaşandı. Trabzon’da 2011 Genel Seçimleri’nde AK Parti 268 bin 464 oyla %58 oranında oy alırken, 2015 Genel Seçimleri’nde 4 puan düşerek 258 bin 566 oyla %55 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre Trabzon’da en büyük atılımı MHP yaptı. 2011 Genel Seçimleri’nde 69 bin 494 oyla %15 oranında oy alan MHP 2015 Genel Seçimleri’nde oyunu 5 puan arttırarak %20 ile 96 bin 994 oy aldı. MHP’nin bu başarısı şehirde çok konuşulurken, CHP’nin oy oranının düşmesi büyük şaşkınlık yarattı. CHP Trabzon’da 2011 Genel Seçimleri’nde 82 bin 686 oyla %18'lik bir oranı yakalarken, şimdi 1 puan düşerek %17 ile 79 bin 535 oy aldı.

Buna göre Trabzon’da AK Parti birinci sırayı korurken, MHP ikinci sıraya yükseldi, CHP üçüncü sıraya geriledi. HDP'nin ise Trabzon’da 3 bin 801 oy aldığı görüldü. Trabzon’da ilçelerde ise oy oranları değişiklikleri de dikkat çekti. Dolayısıyla bütün partiler nerede hata yaptığını tespit edip, eksiklerini ortaya koyduktan sonra bunları telafi yoluna gitmeli. Bu öz eleştiriyi yapıp kendini yenileyerek eksiklerini tamamlayan partilerin daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceği aşikardır. Yoksa bu öz eleştiriyi yapmayan, halktan aldığı bu ihtarı gereği gibi değerlendiremeyen partilerin önümüzdeki seçimlerde daha büyük hayal kırıklıkları yaşamaları içten bile değil. AK PARTİ DOĞU

KARADENİZ'DE NEDEN KAN KAYBETTİ?


Bu seçimlerde AK Parti; Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Ordu'da neden kan kaybetti? Bu illerde AK Parti birer milletvekilini kaybetti. Buna karşılık Artvin, Rize ve Trabzon'da milletvekili oranını korudu. Bunun iyi tahlil edilip ortaya konması, önümüzdeki seçimlerde AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için elzem görünüyor. Adaylardan tutun da il ve ilçe teşkilatlarına kadar tekrar sorgulanmalı. Bu meyanda teşkilatlarla ve adaylarla kapsamlı bir alan araştırması ve anketler yapılmalı. Yine tabandan gelen şikayetler, öneriler ve istekler değerlendirilmeli, buna göre ortaya yeni bir yapılanma çıkarılmalı.

Sorunların, eksiklerin ve hataların nereden kaynaklandığı doğru bir teşhisle ortaya konup, ona göre tıpkı 2003'teki gibi bir teşkilat yapılanması ortaya çıkarılmalı. Zira bu ülkenin önümüzdeki günlerde AK Parti’nin tek başına iktidarına daha fazla ihtiyacı olacak. Bu halk tek parti iktidarı döneminde yakaladığı kazanımları ve refahı asla unutmaz. AK Parti'de bu istikrar ve refahı halka en iyi şekilde anlatacak genç, dinamik kadrolara ihtiyaç vardır. Kısaca AK Parti'nin tekrar 2003 ruhuna geri dönmesi, hem Türkiye için hem de Türkler için artık kaçınılmaz görünüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap