SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Başkan Arpacı yaşanan süreçleri anlattı, Karadeniz’e içini döktü: ''Sanayi sitesi için acil harekete geçilmeli''

Başkan Arpacı yaşanan süreçleri anlattı, Karadeniz’e içini döktü: ''Sanayi sitesi için acil harekete geçilmeli''

Karadeniz Özel

13 Aralık 2019 Cuma - 16:09




Trabzon Büyük Sanayi Sitesi Başkanı Ayhan Arpacı, sanayi de bir çok sorunun olduğunu ifade ederek, “Şehrimizi yönetenlerden tek isteğimiz ve arzumuz, sanayi sitesi için acilen harekete geçmeleridir” dedi, çarpıcı mesajlar verdi.





Trabzon Büyük Sanayi Sitesi Başkanı Ayhan Arpacı Karadeniz Gazetesi’ni ziyaret etti, yıllardır taşınması gündemde olan Büyük Sanayi Sitesi’yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arpacı, Büyük Sanayi Sitesinin projelendirilmesi konusunda kooperatif kurduklarını hatırlatarak çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Arpacı, “Sanayi sitemizde 2 kapalı menfez var burada tehlike oluşturan bir durum. Ayrıca zabıtalarımız da yetki alanlarını bilmiyor, sıkıntısını sanayi esnafı çekiyor. Taşınma konusunda ise acele edilmemeli. Proje yapılırken, esnafımızın mağdur olmasını istemiyoruz” dedi. İşte Arpacı’nın o açıklamaları: 

FELAKETLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ve bu konuyu her zaman sıcak tutacağım; 1990’daki selden Trabzon Büyük Sanayi Sitesi, Çimento alanı, Terminal, Demirkırlar…  Bu alanlar komple su altına kaldı. Geçen 29 yılda ne yapıldı diye soracak olursanız; hiçbir şey yapılmadı. 29 yıl içerisinde bir şey yapılmasının tam aksine kötü şeyler oldu. Kötü şeylerden bir tanesi de Karadeniz Sahil Yolu’nun sanayi bölgesinden geçişinden dolayı 1990’da orası olmamasına rağmen sular altında kaldık. Bugün yoğun bir yağmur yağsa felaketle karşı karşıya gelebiliriz.

2 MENFEZİMİZ DE KAPALI

Bölgemizde 2 adet menfez var, menfezlerin kotu iç kısımdan düşük deniz tarafından kapanmışlar. TİSKİ’den arkadaşlar geldi, olay yerine gittik baktık ve bize ‘haklısınız’ dediler. Fakat ‘haklı’ olmak bir şey ifade etmiyor. Sonuç önemli, sonuçta yok. Yeni bir belediye başkanımız göreve başladı. 2 adet menfezimiz de kapalı. Burada büyük bir sıkıntı var.  Menfezlerin önüne bloklar yapıp büyük betonlar koyulması lazım ki dalga vurunca tekrar kapatmaması gerekiyor.

29 YILDIR HER YAĞMURDA…

29 yıldan bu yana gece yağan yağmurların hepsinde, sanayiye gelerek bir sıkıntı var mı diye kontrol ettik. Bazı akşamlar problemler yaşandığını ifade edebilirim. Sanayinin Doğu tarafından geçen köprüden dolayı bir bent var ayaklar istinat duvarına denk gelmişti.  Devlet Su İşleri’ne dilekçe verdik. ‘Yaparız’ cevabı aldık. Ancak verdiğimiz dilekçeden 15 gün sonra bir yağmur yağdı gece saat 01.00’da biz sanayiye geliyoruz, dere öyle bir akıyor ki sanayinin içine doğru büyük bir şelale gibi akıyordu.

SIKINTIMIZ HALA DEVAME EDİYOR

O gün dönemin Fen İşleri Daire Başkanı olan Ergin Aydın’a ulaştık sağ olsun o gün yapılan girişimlerle önemli bir felaketi orada önlemiş olduk.  O dönemde de yine ‘bize haklısınız’ dendi, ama yine sonuç önemliydi. Sonra 15 gün içerisinde ihalesi yapılıp istinat duvarı tamamlandı ve o bölgedeki sorundan kurtulmuş olduk.  Fakat bugünkü sıkıntımız aşağı kısımda hala devam etmektedir.

ZABITALAR GÖREVİNİ YAPMIYOR

Ayrıca sanayide yaşadığımız diğer bir konu, bölgemizde zabıtaları görev yapmıyor. Büyükşehir olmadan önce zabıta daha güzel görev yapıyordu. Şuan şöyle bir durum var; Ortahisar Zabıtası geliyor diyor ki ‘Burası Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanında’ Büyükşehir Belediyesi Zabıtası geliyor onlar da bölgenin Ortahisar Belediyesi hizmet alanında olduğunu söylüyor. Üzülerek söylemek istiyorum ki, 2014 yılında büyükşehir olduk, 2019 yılına geldik hala görev yerlerinizden haberiniz yok. 

İŞTE GÖREV ALANLARI…

Bilmiyorsalar ben şöyle ifade edeyim; Trabzon’daki küçük sanayi siteleri Ortahisar Zabıtası’na bağlıdır, Organize Sanayi Siteleri Büyükşehir’e bağlıdır. Sanayi sitesindeki tabela vergileri Ortahisar’a bağlı, büfe ve saha gelirleri de Büyükşehir’e bağlıdır.

MAĞDUR EDİLMEK İSTEMİYORUZ

Yeni sanayi sitesiyle ilgili olan konuya gelirsek, 1,5 saatlik geniş bir toplantı yapıldı. Yeni Sanayi sitesinin Gölçayır tarafında olması düşünülüyor. Burada bizimde mağdur edilmemiz gerekiyor. Yeni sanayi sitesi süreci 3-5 yıl veya 10 yıl sürebilir. Bunu söylüyorum ki; bazı arkadaşlarımız ‘ne zaman gidiyoruz’ diye soruyor. Bende diyorum ki şuan için bir süre yok arkadaşlar. Biz şuan diyoruz ki mevcut dükkanlarımızı güzelleştirelim, müşterimize daha iyi hizmet verelim. Bu şekilde yolumuza devam edelim.  Kooperatifi kurduk diye ‘şuan yapıyoruz yada şuan taşınıyoruz’ deme şansımız yok. Çünkü Trabzon’da yer problemi var. Araştıracağız ve en uygun yere taşımak için esnafımızın mağdur olmaması için uğraşıyoruz. Sanayi sitesini de yukarılara taşımak istemiyoruz, yukarılara gitmek istemiyoruz. Yaptığımız araştırmalardan sonra bu kanaate vardığımızı söyleyebiliriz.

REKTÖRÜMÜZ DEDİ Kİ…

Üniversitelerimizin çimento alanında yapmış oldukları projeler var. Sayın KTÜ rektörümüz Süleyman Baykal’a yeni sanayi sitemizle ilgili bir sunum yapmıştık. Kendisi bizlere şöyle bir müjde verdi; ‘Bize de bir alan verilirse otomotivle alakalı bir fakülte çimento bölgesine kurabiliriz. Orada öğrencilerimiz ve sanayi esnafı iç içe olabilir ve iyi sonuçlar elde edebiliriz’ demişti.  Ayrıca yeni projemizin içinde Çıraklık Eğitim Merkezi var, Sanat Lisesi var… Bizim sanayimizdeki en büyük sorunlardan biri de eleman eksikliği. Eleman bulamıyoruz. Eski Trabzon Valimiz rahmetli Recep Kızılcık’ın zamanında dediği gibi keşke Sana Lise’miz sanayi bölgemizde olmuş olsaydı bugün böyle sıkıntılarla baş ediyor olmayacaktık.

ACELEYE GETİRİLMEMELİ…

Toparlarsak, menfezlerimiz açılmalı, ikinci büyük olayımız sanayi sitemizin hurda araçları çekebileceği bir alanı olmaması. Bugün herkesin evinde ortalama 2-3 araç var. Bu araçlar bir yere sığdırılacak. Bu planlamayı biz değil, Trabzon’u yöneten büyüklerimiz yapacak. Kısacası Trabzon’da güzel şeyler yapmak istiyoruz.  Şuan çalışan sanayimizde çalışan sayımız 4 bini aşkın, 11 bine yakın insan buradan ekmek yiyor. Proje yaparken bu durumları da düşünerek hareket ediyoruz. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’na büyük görevler düşüyor. Bu planlamada acele hareket etmememiz gerekiyor. İnsanların mağdur edilmesini istemiyoruz. Üniversitemiz başta olmak üzere bir çok kamu kurumuyla istişare edilerek bir plan yapılması taraftarıyız. Dükkanlarımızı güzelleştirmeliyiz, Trabzon’a yakışır bir hale getirmemiz gerekiyor. Bu konu da da tüm esnaf arkadaşlarımıza ricada bulunuyorum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap