SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Karagöz perdesinin sahneye inmiş hali

Karagöz perdesinin sahneye inmiş hali

Karadeniz Özel

15 Mart 2022 Salı - 11:53




Ünlü yönetmen ve oyuncu Volkan Özgömeç yeni oyunu Kanlı Nigar’ı anlattı





Trabzon Devlet Tiyatrosu, yepyeni bir oyunu daha sahneye koymaya hazırlanıyor. 24 Mart’ta seyircisiyle buluşmaya hazırlanan Kanlı Nigar oyununun ünlü yönetmeni Volkan Özgömeç’le yeni oyunu Kanlı Nigar’ı ve Geleneksel Türk Tiyatrosu hakkında güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

İşte o sohbetten geriyi kalanlar…

Üniversiteden 1983-1984 yıllarında mezun oldum. Adana’da bir buçuk yıl stajyerlik yaptıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosunda oyuncu olarak görev yapmaya başladım. Bu güne kadar birçok oyunda oynadım. Şu an hala oyunculuk ve yönetmenlik yapıyorum.  Trabzon’a yönetmen olarak ikinci gelişim. İlki 2007’de Düğün Ya Da Davul diye bir oyunu yönetmiştim. Şimdi de tekrar geleneksel bir oyun olan Kanlı Nigar oyunu için buradayım.

GELENEKLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kanlı Nigar oyunumuz 24 Mart Perşembe günü perdelerini açıyor.  Oyunumuz Geleneksel Türk Tiyatrosunun bir örneği. Kanlı Nigar, o günler hakkında hem görsel hem de işitsel olarak bilgi vermek adına çok doğru bir karar. Geleneklerimize sahip çıkmalıyız. Kanlı Nigar, hepimizin de bildiği gibi köyünden küçük yaşta alınıp bir konağa veriliyor. Yüz yıl önce yazılmış bir oyun hala güncelliğini koruyor. Konaktaki evin beyi tarafından iğfal edilmesi, kadının aslında bu günkü sorunlarının o gün de var olduğunu gösteriyor.  Biz bir adım ileriye gidebildik mi? Hala o günlerde yapılan şeyleri televizyonlarda görüyoruz. Tiyatronun amaçlarından biri de bu.

BİZİM ÖZ TİYATROMUZ BU

Geleneksel Türk tiyatrosu Hacivat ve Karagöz perdesinin sahneye inmiş hali. Kanlı Nigar’da öyle bir oyun. Günümüze kadar gelmiş bu renklerimize sahip çıkmak zorundayız. Orta oyunu aslında bizim öz tiyatromuz. Kendi halkının düşüncesini ya da halka doğruyu yanlışı anlatmak adına güzel bir örnek diye söyleyebiliriz.

OYUNCULUĞUN YERİ BENDE AYRI

Oyunculuğun yeri her zaman ayrıdır bende.  Oyunculukta terlemek zorundasınız ve aldığınız alkış her şeye bedel. Yönetmen her zaman yukarıdan bakmak zorunda. Bütün rolleri tek tek bilmek, analiz etmek durumunda.  Trabzon’daki  kadro yeni bir kadro. Onlarla çalışıyorum. Her gün tiyatro hakkında bilgi veriyorum.

TRABZON’DA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM

Trabzon insanı çok cana yakın. Kaldığım otelde kendi evimden daha rahat ettim diyebilirim. Bu şehir futbolla yatıp futbolla kalkıyor. İnanılmaz bir şey bu. Burada olmaktan çok mutluyum. Otuz beş kırk yıldır buradayım. Gerçekten mutlu zamanlar geçirdim.  2007’de buradaki oyun devam ederken, Kurtlar Vadisi’nde de rol alıyordum. Kurtlar Vadisi’nden sonra bir iki dizi daha yaptım. Tiyatrodan zaman kalırsa tabii ki televizyona da iş yapmak isterim.

BÜYÜK USTALARIN OYNADIĞI BİR OYUN

Kanlı Nigar oyunu aslında geçmişte rahmetli Fatma Girik ve Münir Özkul gibi ustaların oynadığı bir oyun ve bu da inanılmaz bir sorumluluk yüklüyor insanın omuzlarına.  Zamanında bu oyunu oynamış Rüştü Asya, Münir Özkul, Münir Caner ve Trabzonlu Halil Ayan’ın da isimlerini oyunumuzda anıyoruz. Bunu yapabilmek de geleneklerimize sahip çıkmaktır.

TİYATRO DOĞRUYU YANLIŞTAN AYIRMAYI GÖSTERİR

Orta oyunda her zaman güldürü vardır ama aslında altında başka şeyleri anlatmayı amaçlar. Doğruyu yanlıştan ayırmayı bizi gösterir. Tiyatro sanatı da böyledir; görünenin ardındaki gerçeği bize anlatabilmektir. Hep güldürdü güldürdü de ne anlattı bize? Biz düşündürmek zorundayız. Seyirci evine giderken, ne güzel güldük fakat yüz sene önce kadının böyle bir sorunu varmış” demeli.

TRABZON HALKINI TİYATROYA BEKLİYORUZ

Trabzon tiyatroya gelsin ve görsün. Tiyatroyla iş biter, her yerde bu böyledir. Bütün savaşlardan sonra ilk kurulan şey tiyatrodur. Tiyatroya önem vermek zorundayız. Çünkü Tiyatro hayatın aynasıdır. Bizi bize anlatacak yegane sanattır. Zaten sanat böyle bir şey değil mi? Görünenin ardındaki gerçeği anlatabilmektir. Bir şeyi söylerken düşünebilmektir.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap