SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban: Bir çözüm varken öldürmek neden?

Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban: Bir çözüm varken öldürmek neden?

Karadeniz Özel

12 Haziran 2024 Çarşamba - 09:30




Sokak hayvanlarının uyutulması yasasının kabul edilir olmadığını belirten Başkan Kurban, “Yıllarca belediyeler kısırlaştırmaktan kaçtığı için bugün bunları konuşuyoruz” diyerek yetkililere sitem etti.





Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına yönelik hazırlanan yasa tasarısı taslak metni Ak Partinin Meclis grubuna geldi. Taslak metnine göre bir ay boyunca sahiplendirilmeyen köpekler “uyutulacak.” Sahipsiz köpeklerin tespiti ve takibi ise belediyeler tarafından yapılacak. Yasalaşmaya hazırlanan karara ilişkin tepkiler çığ gibi büyürken, Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Kurucu Üyesi Lütfiye Tüzün Kurban, gazetemiz Karadeniz’e özel önemli açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalar:

DEVLET ÖLDÜRMEZ, DEVLET YAŞATIR

Trabzon’da kurucusu olduğum Hayvan Koruma Derneğinin çatısı altında yıllardır sokak canları için çalışıyorum. Düzenlenmekte olan yasa kabul edilir gibi değil, sadece öldürmeye yönelik bir yasa. Öldürmek değil, yaşatmak için buradayız. Devlet öldürmez, devlet yaşatır. Yasa diyor ki sokak hayvanları kısırlaştırılsın. Yıllarca belediyeler bunu yapmaktan kaçtığı için bugün bunları konuşuyoruz. Yapmıyorlar çünkü masraftan kaçıyorlar. Türkiye'deki 1390 belediyenin sadece 237'sinin hayvan barınağı bulunuyor.



MEVCUT YASA YILLARCA UYGULANMADI

2004 yılında 5199 kanununa göre, belediyeler sokak hayvanını yakalar, kısırlaştırır ve aldığı yere geri bırakır.  20 yıldır belediyelerin barınak sayısında bir ilerleme kat edilmedi.  Yasanın yaptırım gücü olsaydı Türkiye bugün çok farklı bir durumda olurdu. Barınak tek çözüm! Kısırlaştırmayı zamanında yapsaydılar bu popülasyonda artmış olmazdı.

MAÇKA KÖPRÜBAŞI SORUNLU İLÇELER…

Sokak hayvanları konusunda Trabzon merkez sorunsuzdur. Maçka ve Köprübaşı sorunlu ilçelerin başında geliyor. Bazı ilçelerimizde sağlık kabinleri var. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ambulansı ile ilçelere gelip kısırlaştırmalar yapıyoruz.  Asla asıl saldıran köpekleri toplamayı başaramayacaklar, çünkü onlar buna müsaade etmez. Sadece sakinleri alabilecekler. O halde saldıran köpekleri nasıl uyutacaklar!



TOPLUM ŞİDDETE SOYUNACAK

Hayvan severler özel barınaklara yönelecek. Bir yeri çevirerek alabileceği kadar hayvanı alıp orada bakacak. Çocuklar kapısının önündeki köpeğin bağırtılarak toplandığına şahit olacak. Artık toplum şiddete soyunacak. Şiddet normalleşecek. Merhametsizlik artarak sevgisiz bir Türkiye’de çocuklarımızı büyütmek zorunda kalacağız.

ÇÖZÜM EŞ ZAMANLI KISIRLAŞTIRMA

Kesinlikle yeni yasa sorunu çözmeyecek. Sorunun çözülmesi için üretim durmalı, hayvan satışı yasaklanmalı ve hayvan ithalatı yasaklanmalı. Acilen eş zamanlı farklı kurumlardan da destek alınarak eş zamanlı kısırlaştırma yapılmalıdır. Şirketler ve özel kurumlar kısırlaştırmaya, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında destek olabiliyorlar, bu süreçte şirketler sosyal sorumluluk projelerini  hayvan kısırlaştırmaya aktara bilirler.



HER GÜN 11 KÖPEK KISIRLAŞTIRIN

Verilen sokak hayvanları sayısına göre, günde her ilçe belediyesi 11 köpek kısırlaştırırsa 1 senede bu sorun çözüme kavuşuyor. Sokak köpeklerinin saldırdığını iddia ederek toplamak ve uyutmak istiyorlar. Peki ya yasa teklifinde yer alan kedilerinde uyutulması ne demek oluyor? Ekosistemi bozacak bu karara yasa değil katliam diyoruz.

RÖPORTAJ: TUĞBA ÖZTÜRK
 

Beğendim
4
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap