SON DAKİKA



Haber > Magazin > Şöhretimizi laz böreğine borçluyum

Şöhretimizi laz böreğine borçluyum

19 Eylül 2015 Cumartesi - 09:30




Trabzon'un en meşhur tatlıcılarından biri olan Nejla Keresteci evinde üretimini yapıp satmaya başladığı laz böreğiyle bir marka haline gelerek, ününü





"Başarının sırrı işini severek yapmakta gizli" Trabzon'un en meşhur tatlıcılarından biri olan Nejla Keresteci evinde üretimini yapıp satmaya başladığı laz böreğiyle bir marka haline gelerek, ününü ülke dışına kadar taşıdı. Başarılı bir girişimci olan Nejla Keresteci 15 yıldır sektörün içinde olup, çalışkan, azimli, güçlü ve tutuğunu koparak Karadeniz kadınına en güzel örneklerden biri. Laz böreğiyle yakaladığı şöhreti, kendine özgü tariflerle zenginleştirdiği ürünlerinin lezzeti bölge halkı başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin dilinde dolaşıyor. Trabzon'da 3 şubesi bulunan Nejla hanım başarısının sırrını işini severek, özveri ile yapmaya ve işinin başında olmaya bağlıyor. Farklı noktalarda açıp büyümekten ziyade mevcut şubelerle devam edip kaliteyi korumanın önemine değinen Nejla Keresteci, Karadeniz Gazetesi'nden Rabia Uzun Cirav'a başarı hikayesini anlattı.

LAZ BÖREĞİ İLE BAŞLADIK

Hikayeniz nasıl başladı? Anlatır mısınız. Trabzon'da laz böreğinin olmadığını fark ettim ve ilk olarak evde laz böreği yapıp satmaya başladım. Başlangıçta 2 tepsi iken daha sonra bu sayı , 5 oldu, sonrasında 10 oldu. 1,5- 2 yıl evde devam ettim. Evde yardımcım da vardı bu konuda, sonra bir yardımcı daha eklendi. Derken artık bu işlerin evde yürümeyeceğine karar verdim.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÇOK ÖNEMLİ 

İşinizin güzel taraflarının yanında zor yanları da vardır mutlaka. Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz? İşimiz tabi ki zor . Başlangıç da çok zordu. Ama ben çok arzu ediyordum çalışmayı. Çünkü çalışmayı, üretmeyi çok seviyordum hala da seviyorum. Yenilikçi olmak ve insanlara güzel şeyler sunmak benim için çok önemli. Hem anne, hem eş ve bir ev hanımı olarak benim işim çok zor oldu. Çünkü çocuklara güzel bir annelik yapmam gerekiyordu Bilhassa o dönemlerde çocukların geleceği çok önemliydi benim için. Özellikle eşime, çocuklarıma daha çok özen gösteriyordum. Tabi eviniz var eviniz ile de güzel bir şekilde ilgilenmeniz gerekiyor. İş de eklendiği zaman hem evde hem işte başarılı olmam, dengeyi iyi kurarak yürütmem gerekiyordu. Kendimi işe tamamen adayıp bir eş, anne ve ev hanımı olarak bu sorumluluklarımı hiçbir zaman ikinci plana atmadım. İşimde başarılı olmaya özem gösterdim. İşimde benim için en önemli noktalar, ciddi anlamda temizlik, kalite ve lezzet ile müşteri memnuniyeti. Bunlar olmazsa olmazlarım. İnanın ki ben bir günde 10 müşteri teşekkür etsin bir müşteri eleştiride bulunsun ben uzun süre kendimi toparlayamıyorum. Etkileniyorum. Neden acaba, nerde yanlış yaptım diye düşünüyorum. Boşveremiyorum.Hayatta diyemem . Benim müessesemden çıkan müşteri teşekkür edecek, güler yüzle ayrılacak ki ben tekrar yeniden başlayayım. Beni bu motive ediyor.

12 YIL TATİL YAPMADIM

İnsanlar sevdikleri işi yaptığında çalışıyor sayılmazlarmış, siz de öyle düşünenlerden misiniz? Kesinlikle katılıyorum. İşimi gerçekten çok seviyorum. Bu işe başladığımda 12 yıl hiç tatil yapmadım. Herkes sen ne yapıyorsun, tatilsiz olur mu diyordu. Ama ben zaten tatildeyim. Çünkü işimi, üretmeyi, çalışmayı seviyorum. Her gün yeni insanlarla bir araya geliyorum, farklı insanlar tanıyorum, bu beni o kadar mutlu ediyor ki. Farklı bir atmosferde oluyorsunuz o yüzden tatile hiç ihtiyaç bile duymadım. Zaten burada dinleniyorum, deşarj oluyorum.

KALİTEYİ MUHAFAZA ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Diğer illerde şube açılması için talepler geliyor mu size? Trabzon'da başka bir şube açmayı düşünüyor musunuz? Dışarıdan gelen talepler çok oluyor, özellikle İstanbul'dan, Almanya'dan ve Arap ülkelerinden. Trabzon'da üçgen bir şekilde , üç ana noktada şubelerimiz var zaten ve Trabzon'a yetiyor bence. Dışarıda düşünüyorum aslında ama franchisinge çok fazla güvenemiyorsunuz. Çünkü bu bir marketçilik değil, ya da hazır bir ürün alıp satmıyorsunuz. İnsanlar bunu çok karıştırıyor. Benim ürünüm günlük ürün. Taze ve günlük ürün olduğu için biraz beni düşündürüyor. Açtığım noktada benim orada olmam gerekiyor. Ben işin başında olmam gerekiyor çünkü başında olmadığınız iş sizin değil. Hepsini bir arada yürütmem mümkün değil. Oturmuş bir sistemim var çalışanlarım, ürünlerim her şeyim çok iyi ama bana yine de yeterli gelmez. Büyümekten ziyade küçük kalıp kaliteyi korumayı tercih ederim. Çünkü benim için kalite daha önemli. 10 tane şubem olacağına 5 tane olsun ama kaliteli olsun. Yetebildiğim yerlerde olsun.

ARAPLARIN İLK TERCİHİ


Arapların yoğun bir ilgisi ile karşı karşıyayız. Bizi tercih etmeleri, giderken de Nejla Hanım'dan paketler alıp gitmeleri beni o kadar mutlu ediyor ki anlatamam. İlk defa gelenler bile beni hemen tanıyorlar, fotoğraf çektirmek isteyenler bile oluyor .Arap ülkelerinde o kadar güzel reklamımızı yapmışlar ki bu da beni çok mutlu ediyor. En güzel reklamı müşteri yapıyor zaten. İnanılmaz yatırım yapılıyor onlar için. Bizim onları daha çok memnun etmemiz gerekiyor burada. Çünkü bir çok kişi onların sayesinde işe sahip oluyor ve bir çok sektör onların sayesinde ayakta duruyor. İyi ki de gelmişler ve bizim bölgemizi tercih etmişler.

ÇALIŞMA İSTEĞİM HEP VARDI

Hep ev hanımı mıydınız? Aslında evlenmeden önce devlet dairesinde çalışıyordum. Evlendikten sonra işten ayrıldım . Bir kızım iki oğlum oldu, çocuklarla güzel bir ev hanımlığı dönemi geçirdim. Ama önceden de çalıştığım için, içimde hep çalışma isteği vardı. Çocuklar büyüyene artık bir şeyler yapabilirim düşüncesiyle, hamur işlerine de yatkın olduğum ve severek yaptığım için laz böreğiyle başladım ve laz böreği bizi bu günlere getirdi.

ZAMANLA ÇEŞİTLERİMİZ ARTTI

İlk laz böreği ile başladınız ama, zaman içerisinde çeşitliliğiniz arttı gördüğümüz kadarıyla. Talep artınca biz de sürekli yenilikçi olmaya çalıştık. Yalnızca laz böreği olmasın başka çeşitler de ekleyelim diye düşünürken burmalı, kocaman gerdanını ekledik, o da çok güzel oldu ve beğenildi. Sonra dedik poğaça kurabiye de olsun, tatlı çeşitleri ekledim. Tarifler kendinize mi ait yoksa yararlandığınız kaynaklar var mı? Tüm ürünlerin tarifi bana ait. Hiçbir yerden tarif almadım. Bir kurabiye için belki de iki ay çalışıyorum. İki ay çalıştıktan sonra ilk yakın çevreme ikram ediyorum. Bakıyorum ki tepkiler olumlu, ondan sonra hemen menüme ekliyorum.

HER SABAH İŞİME YENİDEN BAŞLIYORUM

Ben 15 yıldır her gün yeni baştan başlıyorum. Sabah çok erken saatlerde başlıyoruz akşam 5'e kadar bir çok şey üretiyoruz, gün bitiyor. Ama ertesi sabah tekrar baştan başlıyorum. Bunu yapabilmek için motivasyon çok önemli. Ama sağ olsun insanlarımız beni bu konuda çok güzel motive ettiler. Hiç yorulmadan her gün işime yeniden başlıyorum.

TALEPLER ÇOĞALDI

Artık işlerin evden yürümeyeceğine karar verdiğinizde nasıl bir yol izlediniz, ilk dükkanınızı nerede açtınız? Talepler çoğaldı, baktık ki artık karşılayamıyoruz. ilk olarak evimin yanında küçük bir atölye açtım. Çünkü evden hemen kopmak istemiyordum. Çocuklarım o zaman ortaokul lisedeydiler ödevleri oluyordu, tam bana ihtiyaçları olduğu bir dönem olduğu için evime yakın olsun istedim. Hem çocuklarla hem işimle, hem eşimle ve evimle daha kolay ilgileniyordum. 7 yıl orda çalıştım. 7 yıl sonra Söğütlü'deki yerimizi açtık. Oraya geldikten sonra bir anda patlama oldu. Zaten alt yapımız vardı, müşteriler varlığımızdan haberdarlardı. Sadece benim vitrinim yoktu, toptan çalışıyordum. Bir anda vitrine çıkınca tabi her şey daha farklı oldu. 8 çalışanla başlamıştım, 2 ay içinde hemen bir 8 işçi daha işe aldım. İşi bilen elemanı hiçbir zaman işe alamdım. Bilhassa ev hanımlarını tercih ettim. Ev hanımları alıp yetiştirip onlarla devam etmeye çalıştım. Bugün ise çalışan sayısı 45'in üzerinde.

KULLANDIĞIM MALZEME AYNI

Ürünlerinizin lezzeti dilden dile dolaşıyor ve çok beğeniliyor. Bu kadar beğenilmesinin, lezzetinizin sırrı nedir? Ben bunu tamamen kullandığım malzemeye bağlıyorum.İnsanlar evlerinde ne kullanıyorsa ben de onu kullanıyorum. 15 yıldır ben bu işin içindeyim ve 15 yıldır kullandığım ürünü hiç değiştirmedim. Evlerindeki lezzeti bulabiliyorlar. Kullandığınız malzemeye, hijyene özen gösteriyoruz. Benim için en önemli şey müşteri memnuniyeti. Bunların hepsi bir araya gelince 15 yıllık birikimle bir kalite çıkıyor ortaya ve mesleğe devam etmemi sağlıyor. İşimi 15 yıldır severek yapıyorum ve inşallah uzun süre daha devam ettiririm. 3 şubeniz var ve kalite ve lezzet aynı ama konsept biraz daha faklı sanırım. Çünkü menüde farklı yöresel lezzetlerin olduğunu görüyoruz. Misafirler kahvaltı yapma imkanını da bulabiliyorlar Şana'daki şubenizde. Yemek işini o kadar çok seviyorum ki beni durduramıyorlar. Aslında eşim bu işi yapmamı hiçbir zaman istemedi. Ancak ben çok istediğim için artık bir şey demedi. Laz böreği ve tatlı ile başladım, sonra düşündüm ki böylesine güzel bir mekanım ve birbirinden leziz yöresel tatlarımız var. Neden insanlar onları da tatmasınlar diye düşünürken denemek amaçlı böyle bir girişimde bulundum.İyi ki de denemişim, çünkü inanın şu anda Trabzon'un bir numaralı kahvaltısı bizim mekanımızda. İnsanlarımız severek, beğenerek geliyor ve teşekkür ederek gidiyor. Bu da bana yetiyor. O kadar mutlu oluyorum ki insanlar buradan memnun ayrıldıklarında anlatamam. İstanbul'dan Ankara'dan yurt dışından gelen insanlar, öyle bir ayarlıyorlar ki sabah saat 9 da havaalanına iniyor ve hemen soluğu burada alıyor. Bu da beni keyiflendiriyor elbette.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap