SON DAKİKA



Haber > Magazin > Türkiye'nin enerji politikası ve "Nükleer enerji"

Türkiye'nin enerji politikası ve "Nükleer enerji"

29 Haziran 2015 Pazartesi - 09:31




Konuk Yazar... Yılmaz Şahinkaya yazdı...





Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de enerji sıkıntısı yanında gelecek için Türkiye’nin enerji ihtiyacı yanında muhtemel enerji açığını kapatmak için bazı ön tedbirleri düşünmesi ve bu konuda yeterli imkânlar yaratmanın yollarını araması çok doğaldır. Ben ABD’de bir Trabzonlu olarak yıllarını bu konuya vermiş bir kişi olarak Türkiye’nin enerji açığını kapatma planları yaparken önceliği kendi özkaynaklarını vasıta olarak kullanmasını öneririm. Meselâ; Bu konuda rüzgâr enerjisi ve Güneş enerjisi panelleri ciddi olarak devreye sokulabilir. Bunların teknolojisi hem daha ucuz hem de çevreye olan zararları yok denecek kadar azdır.

Şimdi Türkiye’de son zamanlarda gündeme gelen Nükleer enerjinin Türkiye açısından ne denli yanlış bir karar olacağı hakkında bazı açıklayıcı bilgileri Türkiye’de bu konu ile ilgili kişiler ve bilim adamları ile paylaşmak isterim. Nükleer enerji gerek ABD’de gerek se Japonya’da son olaylardan sonra nerede ise devreden çıkarılmış ve çıkarılmaya devam edilmektedir. UC-Berkeley'de 20 sene Profesorluk ve Kaliforiya'da 2 devre ( 8 sene) Enerji Commissioneri olmuş Dünya capinda bir bilim adamı olan ve ABD'nin atom bombasinin yapıcılarından olan Fermi'nin son doktora talebesi olan Dr. Arthur Rosenfeld 1976'da simdiki Kalifornia valisi Jerry Brown’un ilk vali oldugu zaman 9 tane olan nukleer reaktor sayısına 5 tane daha eklemek istemiş ve bu fikrini Dr. Rosenfeld'e danışmış.

O'da ona “Sakın ve sakın nukleer reaktor kurmaya kalkma hem cok pahalı ve kalifornia bir zelzele bolgesidir, felâket bir karar olur” demis. Dr. Rosenfeld ona enerji sarfiyatını çok daha azaltabilecek yeni kontrol cihazları yapmasını önermis. Ben dönünce Dr. Rosenfeld'in grubunda olan iki tanesi de Türk olan" mühendislerle bu mevzu'da(Nükleer santraller) 7 sene çalıştım. Kaliforniya Valisi Brown Dr. Rosenfeld'in sözünü dinledi ve Kaliforniya’da ki 9 reaktor'den 8 tanesini kapattı. Su anda Kaliforniya'da 1 tane nukleer reaktor kaldı ve O da yakında kapanacak. Japonya'da Fukushima'da 2011'de olan felaketten sonra 44 reaktor halen kapanmis durumda. Japonlar Nukleer Santralleri artık istemiyorlar. Dikkat edilirse Kalifornia gibi Japonya ve “Türkiye de bir zelzele ülkesidir”.

Nükleer enerji konusunda son zamanlarda Türkiye’nin Rusya ile yaptığı “Nükleer enerji antlaşması” beni bir hayli endişelendirmektedir. Biz bu konulara siyasi açıdan asla yaklaşmak taraftarı değiliz. Bu konular siyasileri ilgilendirir. Anlatmak istediğimiz mesele Türk insanının ve gelecek neslin sağlığı ve Türkiye’nin yüce menfaatleridir. Bu konuda beni korkutan mesele, ABD’de 4000 MW'lik Nuklear santral kurmak icin 36 sene bekleniyor ve gerekli testler araştırmalar yapılıyor. Her seyi didik didik ediyorlar. Rus teknolojisi bu işi ABD gibi dikkatli yapamaz. Ruslar bu işi 5 senede yapip gidecekler ve 1-2 sene sonra bir kaza olunca bunun yansıması “Türkiye radyosyana 1 milyon sene hapis olacak” demektir. Bu konularda siyasi otoritelerin kara vermeden önce konuyu mevcut siyasal konjörktürleri çok iyi ve dengeli tarttıktan sonra gelecek neslin sağlığını iyi düşünüp karar vermesini bekleriz.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap