SON DAKİKA



Haber > Olaylar ve Yaşananlar > Hazıra karşı direniyoruz

Hazıra karşı direniyoruz

18 Kasım 2016 Cuma - 11:00




50 yıllık yorgan ustaları mesleklerinin yok olmasını istemiyor





Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaklaşık 50 yıldır yorgan ustası olarak çalışan Yusuf Bıyık ve Ahmet Çolak, mesleklerinin piyasaya yayılan hazır yorganların çoğalması ile yok olmak üzere olduğunu söylediler. İnsanların, tamamen pamuktan üretilen, el emeği ürünü bu yorganların değerini bilmediklerini aktaran yorgan ustaları, mesleklerini korumak için hazır yorgana karşı direniyorlar. Yorgancılığın emek isteyen, belli bir birikim gerektiren bir iş olduğunu belirten yorgan ustaları Bıyık ve Çolak, yaptıkları iş hakkında ‘’Biz malzeme olarak tamamen yün ya da pamuk kullanıyoruz. Yorganın dış yüzeyini oluşturan ve işlemeleri yaptığımız kısım tamamen ipek, alt kısımda kullandığımız astar ise pamuk. Bizim bir yorganı tamamlamamız 6-10 gün arası sürüyor. Ama karşılığını alamıyoruz. Kimse bunu bilmiyor. Oysa bizim ürettiğimiz bu yorgan en sağlıklısı. Kimse yeni çıkan elyaf yorganların zararlarının farkında değil’’ ifadelerini kullandılar.

YOK OLMAYA ENGEL GENÇ ELEMANLAR

Yorgan ustalarının devamı olmamasından da yakınan ustalar,  artık bu işi yapan kimsenin bulunamayacağı, kendileriyle birlikte bu mesleğin de yok olacağı görüşündeler. Bu mesleğin yok olmasını engellemenin ancak yeni elemanlar yetiştirmekle mümkün olduğunun altını çizen iki yorgan ustası, “Bu meslek gençlerimiz için de bir fırsat. Eğitimlerini de tamamlasınlar ama bu işi de öğrensinler. Bu iş gençlerimizin koluna takacağı bir altın bileziktir” dedi.

ÖNCE ÇİZİM SONRA DİKİM

İşledikleri yorganlardaki desenler hakkında da bilgi veren yorgan ustaları, “Biz bu yorganlara hayallerimizi işliyoruz. Zihnimizde canlandırdığımız desenleri önce yorganın üzerine çiziyoruz, ardından dikim işlemine geçiyoruz. Bu iş resim çizme yeteneği de istiyor’’ dediler


HABER;ŞÜKRAN ATALAR

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap