SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Rızvanoğlu kurşunlu boyalara dikkat çekti

Rızvanoğlu kurşunlu boyalara dikkat çekti

16 Şubat 2024 Cuma - 15:01




DEVA Partili Rızvanoğlu, kurşunun çevreye etkilerini meclis gündemine taşıdı





DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Bakanlığınız tarafından su kaynaklarındaki kurşun kirliliği düzenli olarak izlenmekte midir? Eğer izleniyorsa, 2022-2023 yılları arasında illere göre elde edilen laboratuvar sonuçları nedir?” diye sordu.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre halk sağlığı için risk oluşturan en önemli 10 toksik maddeden biri kurşundur. Hava kirliliği ve çevre kirliliğine bağlı olarak atmosferi, su varlıklarını ve toprağı zehirleyen kurşun, doğrudan ve dolaylı olarak da vatandaşların sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu çevre sorununun kökenleri çeşitli kaynaklara dayanmaktadır. Endüstriyel faaliyetler, madencilik, metalürji işlemleri ve otomotiv sanayisi gibi sektörlerde kullanılan kurşun içeren malzemelerin üretimi ve kullanımı, çevreye önemli ölçüde kurşun salınımına neden olmaktadır. Bu salınım, atmosferdeki partikül madde kirliliği, su kaynaklarında kirlilik ve toprak kontaminasyonuna yol açmaktadır.“ dedi.

Rızvanoğlu kurşunlu boyalara dikkat çekti

Kursunlu boyalara dikkat çeken Rızvanoğlu “Özellikle eski binalarda kullanılan kurşunlu boyaların zamanla aşınarak toz haline gelmesi, iç mekanlarda hava yoluyla solunabilir hale gelmelerine neden olmaktadır. Bu durum; bakım, onarım veya yıkım çalışmaları sırasında ortaya çıkan tozların vatandaşlar için ciddi bir risk oluşturmasına yol açmaktadır. Birçok ülkede içeriğinde kurşun bulunan boyaların kısıtlanmasına-yasaklanmasına yönelik çalışmalar bulunmaktadır ancak bu ülkeler listesinde maalesef Türkiye yer almamaktadır. Bu durumun yanı sıra, kurşun maruziyetine neden olan çevresel etkenler de bulunmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
Milletvekili Rızvanoğlu su ve gıdadaki kurşun teklikesine dikkat çekti

Su varlıklarının maruziyetine değinen Rızvanoğlu, “Su kaynakları, özellikle endüstriyel atıklar ve kirlenmiş yağmurlar aracılığıyla, kurşunun su varlıklarına bulaşmasına neden olmaktadır. Kurşunlu boruların kullanımı veya su kaynaklarının çevresindeki kurşun kirliliği, içme suyu ve kullanma suyu kaynaklarında kurşun konsantrasyonlarının artmasına sebep olmaktadır. Bu durum, su arıtma tesislerinin yetersiz olduğu veya su kaynaklarının kurşuna maruz kaldığı bölgelerde vatandaşların su tüketimi yoluyla da kurşuna maruz kalma riskini artırmaktadır. Ayrıca, kurşuna maruziyetin bir diğer önemli kaynağı da gıdalardır. Tarımsal alanlarda kullanılan kurşun içeren pestisitler, endüstriyel kirlilik ve toprak kontaminasyonu, meyve, sebze ve diğer tarım ürünlerinde kurşun konsantrasyonlarını artırmaktadır. Yine bu durum, vatandaşların tükettiği gıdalar aracılığıyla kurşuna maruz kalmalarına yol açmaktadır.” dedi

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap