SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Yazılım sisteminde küresel sıkıntı: Microsoft'taki Crowdstrike arızası uçuşları durdurdu! Havayolu, banka ve hastane hizmetleri çöktü

Yazılım sisteminde küresel sıkıntı: Microsoft'taki Crowdstrike arızası uçuşları durdurdu! Havayolu, banka ve hastane hizmetleri çöktü

19 Temmuz 2024 Cuma - 13:13




Dünya genelinde yazılım sistemlerinde önemli bir arıza yaşanıyor. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza, pek çok sektörü etkiledi. Almanya, İngiltere, ABD, Avusturalya başta olmak üzere havalimanlarında şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetler neredeyse tamamen çöktü. Bankalar da hastanelerde de büyük kesintiler yaşanıyor.





Yazılım sistemlerinde dünya genelinde büyük bir arıza yaşanıyor.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi.

Havacılık ve bankacılık gibi sektörler başta olmak üzere birçok şirket bu durumdan olumsuz etkilendi.

Microsoft'tan dünya genelinde yaşanan teknik aksaklığa ilişkin açıklama

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi.

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi. Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

Siber saldırı kaynaklı mı? Bakan Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaşanan sıkıntının siber saldırı kaynaklı olmadığını ve sorunun önemli bir bölümünün giderildiğini söyledi.  Sorunun siber saldırı kaynaklı olmadığını anlatan Bakan Uraloğlu, “İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söylebilirim. Birkaç saat içerisinde vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur” diye konuştu.

BTK'dan açıklama

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan tüm dünyada yaşanan server çökmelerine ilişkin açıklama geldi:

Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır.

Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır.

Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz.


THY'den açıklama

Küresel kesinti Türkiye'yi de etkiledi. Türk Hava Yolları (THY) da bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını duyurdu. THY Basın Müşaviri Üstün, yaptığı ikinci açıklamada, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz" ifadelerini kullandı.

Denizbank da etkilendi

Sorundan etkilenen bir başka kurum da Denizbank oldu. Denizbank'tan yapılan açıklamada, "Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz" denildi. 

TÜVTÜRK'ten de açıklama geldi

Sistemsel sorun yaşayan TÜVTÜRK'ten de bir açıklama geldi. Açıklamada, "Türkiye genelinde bir problem var. Destek birimimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede araç sahiplerine hizmet vereceğiz" denildi.

Crowdstrike nedir?

CrowdStrike, özellikle siber güvenlik alanında kullanılan, bulut tabanlı uç nokta koruma yazılımıdır. Bu yazılım, saldırıları tespit etmek, önlemek ve yanıtlamak için gelişmiş tehdit algılama ve istihbarat özelliklerine sahiptir. CrowdStrike’ın 'Falcon' platformu, makine öğrenimi ve yapay zeka kullanarak zararlı yazılımları ve diğer siber tehditleri hızlıca tanımlayabilir.

CrowdStrike’ı birçok büyük şirket ve kuruluş kullanmaktadır. Bu firmalar arasında finans, sağlık, enerji ve hükümet kuruluşları gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunmaktadır. Öne çıkan kullanıcılar arasında:
Goldman Sachs
Credit Suisse
Rackspace
Hyundai
ADP

Hacklenmesi halinde ne gibi tehlikeler var?


CrowdStrike yazılımının çökmesi veya hatalı çalışması halinde birçok firmanın tehdit altında olduğunu biliniyor. Genel olarak çökme halinde şu gibi sorunlarla karşılaşılabilir:

Ağ Güvenliğinde Açıklar: Siber saldırılar daha kolay hale gelebilir, çünkü saldırı tespit ve yanıt mekanizmaları devre dışı kalabilir.
Veri Kaybı ve Hırsızlık: Kritik verilerin çalınması veya kaybedilmesi riski artar.
İş Sürekliliğinin Bozulması: Şirket içi operasyonlar durabilir veya kesintiye uğrayabilir.
Mali Kayıplar: Veri ihlalleri ve güvenlik açıkları ciddi maliyetlere yol açabilir.

ÜLKELER SON DURUMU BİLDİRDİ

Küresel bir teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyor.


İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı.

Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz” dedi.

Sistem arızası, Los Angeles dahil ABD'deki bazı havalimanlarında aksaklıklara yol açıyor.

Avusturalya'nın başkenti Sdney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lı̇r" dedi.

Avustralya'nın ulusal yayın kuruluşu, en büyük uluslararası havalimanı ve büyük bir telekomünikasyon şirketinin sorun bildirmesiyle birlikte, geniş çaplı kesinti ülke genelindeki bilişim teknolojileri sistemlerinde hasara yol açtı.


UÇUŞLAR DURDU, CHECK-IN YAPILAMIYOR

Amsterdam Schiphol Havalimanı sözcüsü, küresel siber kesintiden etkilendiklerini söyledi. Sözcü, kaç uçuşun etkilendiğinin henüz belli olmadığını sözlerine ekledi.

Hong Kong Havalimanında arıza nedeniyle check-in işlemlerinin online olarak değil elle yapıldığı belirtildi.

Federal Havacılık Yönetimi (FAA) ABD'nin önde gelen havayolu şirketlerinin "iletişim sorunu" nedeniyle tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı.

İrlanda'da Ryanair, kesinti nedeniyle küresel çapta aksama yaşandığını duyurdu.
 
Alman havayolu şirketi Lufthansa, "Şu anda profı̇l ve rezervasyon alma ı̇şlevsellı̇ğı̇ sınırlı olabı̇lı̇r. Bır çözüm üzerınde çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.


İNGİLTERE'DE SİSTEMLER ÇÖKTÜ

İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."

İngiltere'nin Edinburgh havalimanında ise yolcuların otomatik biniş kartı tarayıcılarını kullanamadığını, elle kontrol yapıldığı duyuruldu.

Ülkenin en büyük demiryolu şirketi Govia Thameslink Railway (GTR)  dört tren hattında olası iptaller konusunda uyarıda bulundu.

İsrail Sağlık Bakanlığı, şu açıklamayı yaptı: "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."


Alman Borsası, ı̇şlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi.

İsviçre Borsası'ndan yapılan açıklamada, altıncı grup sistemlerin normal çalıştığı kaydedildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap