SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık, Karadeniz’e konuştu: Trabzon kentine hunharca davranılmış!

Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık, Karadeniz’e konuştu: Trabzon kentine hunharca davranılmış!

Karadeniz Özel

07 Nisan 2023 Cuma - 10:15




Başkan Çalık: “Belki bugün söyleyeceklerimde birilerini rahatsız edecek ama haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Bu kente haksızlık yapılıyor… Bu kente hunharca davranılmış.”





Karadeniz Gazetesi’ni ziyaret eden İstanbuk Beylikdüzü’nün Trabzonlı Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, samimi açıklamalarda bulundu. Trabzon genelinde eksiklikler göz ardı etmediğini ifade eden Çalık, “Trabzon’a her geldiğim de daha da geriye doğru gittiğini, eksiklerinin çoğaldığını görüyorum. 1950’lerdeki Trabzon İtalya ile yarışırdı. Şimdi ise kente hunharca davranışmış, davranılmaya devam ediliyor” dedi. Çalık, Hafif raylı sistem, demiryolu projelerine ilişkin de önemli mesajlar verdi.

İşte o röportaj:

BENİ ÇOK ELEŞTİRDİLER AMA YİNE DE SÖYLEMELİYİM…

Trabzon’un eksikleriyle ilgili değerlendirme yaptığım zaman bazı sevdiğim kişiler, siyaseten farklı konumlarda da olsak insani ilişkiler değişmiyor. Tanıdığım insanlar beni çok eleştirip, ‘Sen git kendi yerine yapacağını yap’ dediler. Ben yapıyorum. Bana keşke gelseler de ‘Şu projeyi de şöyle yapsaydın’ eleştirisinde bulunsalar. Ben Trabzon’a dair yaptığım tüm eleştiriler pozitif, iyiye gitmesi yönünde yapmış olduğum eleştirilerdir. Trabzon bugün, Karadeniz’in incisidir. Fakat kentsel yönünü gururla anlatamıyoruz maalesef.

POZİTİF KATKI YAPILAMAMIŞ

Bir şehir plancısı olarak gördüğüm son yıllarda Trabzon şehri gerçekten yanlış yöne doğru büyüdü. Yanlış yapılaşmalar, yanlış kararlar alındı… Mesela ulaştırma konusu. Boztepe’ye hançer sapladılar. Belki bugün söyleyeceklerimde birilerini rahatsız edecek ama haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Bu kente haksızlık yapılıyor… Ben meslek insanı olarak söylüyorum; Trabzon kentine yapılmış o viyadükler, ‘ulaşım yolu’ diye yapılan o devasa projeler bence çok daha farklı yapılıp kente pozitif yönde katkı sağlayabilirdi.



DOLGUNUN DA TEKNİĞİ VAR

Biz çevremizle övünen, doğal güzelliklerimizle, yapılaşmasıyla öne çıkan bir kenttik. Kıyı şehriydi aslında Trabzon ama bugün parmak ucunuzu denize sokabileceğiniz bir alanı yok Trabzon’un… Şimdi düşünün 40 yıl öncesine gidin Trabzon’un. Her noktasından denize girebileceğiniz alanlar vardı. Trabzon’da deniz dolgusunun da yanlış yapıldığını ifade etmek istiyorum. Gülcemal projesi mesela… Çok ciddi bir hafriyat dökümü yapılmış. Trabzon’un o güzel kıyılarına böyle eziyet etmeyin. Bakın ayrıca onlar dolgu toprağa değil. Denizi doldurmanın da bir tekniği var.

TRABZON ADINA ÜZGÜNÜM

Denizi doldururken büyük beton bloklar ve kayalarla o işlemi gerçekleştirirsiniz. Ama biz hafriyat toprağı ile Trabzon’da bunu yapıyoruz. Bu toprak doldurma nedeniyle artık Karadeniz’deki balıklar kör doğurmuş. Maalesef o çamur nedeniyle kör doğan balıklar var. 1950’nin Trabzon’u İtalya’da bir kentle rekabet edebilecek seviyedeydi. Trabzon’u başka şekilde büyütebilirdik ev kent merkezi korunabilirdi. Bir Trabzonlu olarak, kentim adına yapılanları görünce üzülüyorum…

GENEL BAŞKANIMIZ GEREKENİ SÖYLEDİ…

Genel Başkanımız Trabzon mitinginde çok güzel dile getirdi. ‘Trabzon’un çok bakanı var, bakan yardımcısı var. 10 üst düzeyde Trabzonlu var dedi, hafif raylı sistemi yapamadılar. Ama bir tane Trabzonlu (Ekrem İmamoğlu) İstanbul’da 10 metroyu aynı anda inşa ediyor’ dedi. İnşallah iktidar olduğumuzda Karadeniz’e verilmiş raylı sistem, demir yolları projelerini biz yapacağız. Hem kent içi raylı sistemi hem Samsun’dan Trabzon’a demiryolunun da gelmesini biz sağlayacağız.



VATANDAŞ FATURAYI KESER

Bir belediye başkanı olarak diyorum ki ‘belediyenin partisi’ olmaz. Benim asli görev yerim elbette Beylikdüzü. Önce oradaki vatandaşlarımıza gereken hizmet sağlamak mecburiyetindeyiz. Ancak Trabzon’da da bize ihtiyaç duyan herhangi bir belediyemiz olursa parti fark etmeksizin ellerimizdeki imkanlarla elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isterim. Hiçbir zaman partizanca davranmadık bundan sonra da davranmayacağız. Zaten partizanca davrananı vatandaşlarımız görüyor. Vatandaşımız partizanca davranmanın faturasını günü gelir size keser. Ben vatandaşa hizmet etmek için seçildim. Benim için A partisi B partisi hiç fark etmez… Her yere elimizden geldiğince, yasaların, yönetmeliklerin müsaade ettiği çerçevede hizmet etmeye gayret ederiz.

İNSANA DOKUNAN İŞLER YAPILMALI

Trabzon insanı ferasetlidir. Ülkenin içerisinde bulunduğu durumu çok net analiz edebilecek düzeydedir Trabzon insanı… Ben Trabzon’daki mitingimizden de aslında o değişimi de gördüm. Vatandaş ‘Millet ittifakı ne söyleyecek bize?’ sorusuna cevap bulmak için Atatürk Meydanı’nı doldurdu. Ben şunu ifade etmek isterim; Trabzon hak ettiği değere kavuşmuş bir kent değil şuan. Trabzon’un kendi içindeki ulaşım sisteminden tutunda raylı sistemlere varıncaya kadar… Tabii yol yaparsınız, farklı yatırımlar yaparsınız ancak vatandaşa dokunan işler yapmak, kentim kaderini etkileyecek projeler yapmak lazım.

DEVLET KURUMLARI RESTORE EDİLMELİ

Trabzon ve bölge için önemli olan fındık ve çaydır. Endüstriyel iki ürün… Bizim onlardan aldığımız payda ortada. Aslında Türkiye ve Karadeniz bölgesi fındığın büyük bir oranda merkezi ama biz ürettiğimiz kadar fayda sağlayabilmiş durumda değiliz. Fındıktan hak ettiğini almıyor maalesef üreticimiz… Ve her şeyden önemlisi herkesin huzurla yaşayabileceği bir coğrafya oluşturmamız lazım. Gençlerin umutları için çaba gösteriyoruz. Gençlerim hayata umutla bakabilecekleri bir Türkiye’yi aslında var etmek için Millet İttifakı mücadele ediyor. 21 senedir iktidar olan bir parti var. Ve bu parti tüm Türkiye’yi yönetiyor… Benim en çok ağrıma giden devlet kurumlarındaki sorun. Devlet kurumları aşındırıldı, eski haline getirilmeli ve restore edilmelidir.

İKİNCİ YÜZYILDA TÜRKİYE KAZANACAK

Çünkü bu devlet kurumlarıyla birlikte hepimizin… Devletin sahibi millettir. Hiçbir siyasi parti devleti kendininmiş gibi görüp, devleti kendi zimmetine geçirebileceğini düşünmesin… Bunun cevabını vatandaş verir. Milletimiz siyasi tartışmalardan, kavgalardan, ekonomiden bunaldı. Ben Millet İttifakı’nın o 6 liderinin aynı masa etrafında oturmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum, ortak aklı önemsiyorum. Bir kişinin aklı her şeyi yönetmeye ve karar vermeye yetmez. Dolayısıyla bir sistem problemi var. Buna karşın 6’lı masa ve Millet İttifakı’nın ortaya koymuş olduğu bir anlayış ve tavır var. Bu tavrın Türkiye Cumhuriyet’'nin ikinci yüzyılında Türkiye’ye çok şeyler kazandıracağını düşünüyorum. Bu noktada vatandaşımızda sandığa giderken elini vicdanına koymasını istiyorum. İnşallah memleket için güzel işler yapacak olanları seçerler.



Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık Karadeniz Gazetesi’ni ziyaret etti, Genel Koordinatör Yardımcısı Miraç Özağcı, Genel Yayın Müdürü Asım Kemal Güner, Müesse Müdürü Gürhan Beşyıldız, Spor Koordinatörü Nihat Erence, Yazı İşleri Müdürlerimiz Furkan Yiğit ve Hüseyin Terzi ile bir araya geldi.



Başkan Çalık, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Furkan Yiğit’e konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap