SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Turizmin başına taş yağıyor

Turizmin başına taş yağıyor

14 Temmuz 2018 Cumartesi - 11:45




3 yıldır kapalı tutulan Sümela Manastırı’nda kayalar adeta bölge turizminin başına düştü. Her yıl ertelenen açılış yüzünden hem turizm büyük darbe ald





‘Yukarıdan kaya düşebilir’ denilerek Trabzon'daki ünlü Sümela Manastırı, 3 yıldır kapalı tutuluyor. Bu nedenle Trabzon'daki turizm de büyük darbe aldı. Kaya, Sümela'ya değil, Trabzon turizminin başına düştü. Sümela Manastırı’nı yılda 450 bin turist ziyaret ediyordu. Cruise gemilerinin Bodrum, Antalya, İzmir ve İstanbul’dan sonra Türkiye’de ziyaret ettiği 5. nokta olan Trabzon limanı seferleri de, Sümela’nın kapalı tutulması nedeniyle kaldırıldı. Bedeli Trabzonlular ve Maçkalılar ödedi.

KTÜ eski öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, manastır kapsamında 2 yıl önce başlatılan çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu. Kaya düşmesi olasılığının manastırın kapatılmasını gerektirmeyeceğini savunan Bektaş, "Gerçekten eğer kaya düşmesi bir sebepse o zaman Trabzon-Gümüşhane karayolunun da trafiğe kapanması gerekiyor. Bölgede en çok kaya düşmesi burada yaşanıyor. Çünkü Zigana Dağı'nın hem kuzey hem de güney yamaçlarında her gün kaya düşmesi tehlikesi var" dedi. Tüm bunlara rağmen Sümela Manastırı, kapalı olmasına rağmen ziyaretçi akınına uğruyor. Sümela Manastırı, turizmin en canlı dönemi olan yaz sezonunda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ve kaya ıslahı çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı halde bulunuyor. 2015 yılında 11 Cruise gemisiyle 2 bin 280 turist gelmişti. Bugün tek bir gemi Trabzon limanına gelmiyor.

Türkiye'nin en önemli tarihi miraslarından biri olan Sümela Manastırı, her yıl ülke ekonomisine önemli bir kayıp verdirme pahasına yalanların, bahanelerin arkasına saklanılarak atıl bir şekilde tutuluyor. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, “Sümela Manastırı en önemli turizm destinasyonumuz. Restorasyon ve kaya ıslahı çalışmaları nedeniyle bir süredir kapalı olmasına rağmen ziyaretçi potansiyeli çok iyi” demişti. Ziyaretçiler ancak manastırın çevresinde bulunan Aya Varvara Kilisesi’nden Sümela’nın bir bölümünü izleyerek fotoğraf çekebiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap