SON DAKİKA



Haber > Magazin > Kültürümüzü sanatla birlikte yaşatıyoruz

Kültürümüzü sanatla birlikte yaşatıyoruz

16 Şubat 2018 Cuma - 08:47




Sinema filmleri ve tiyatro oyunlarının Trabzonlu oyuncusu Seymen Aydın, bölge kültürü patentini taşıyan tüm projeleri destekleyerek sanatla pekiştiril





Selahattin ÖZCAN

Birçok sinema filmi ve tiyatro oyunundan alnının akı ile çıkan Seymen Aydın yeni tiyatro oyununu gazetemize anlattı. Aydın, Karadeniz kültürünün yayılması ve bölgenin tanıtılması için yapılan tüm projelere destek olunması gerektiğini belirtirken tamamı Karadenizli bir ekip tarafından izleyicinin karşısında olan “Evli ve Zavallı” oyununa tüm sanatseverleri davet etti. İşte Aydın’ın sanat hayatı ve yeni oyunu üzerine açıklamaları… “Çalışmalarım çok iyi gidiyor. Bu aralar tiyatroya ağırlık vermiş durumdayım. Tiyatrodan önce de ‘Rüzgar’ filmimiz vizyondaydı, Halil Sezai ve Belçim Bilgin ile beraber oynadık. Aynı zamanda Oflu Hoca’yı çektik Lüleburgaz’da, o da nisanda vizyonda olacak. Benim 13 filmim var. Sinema gerçekten çok başka bir dünya. Belki de yaşantının en güzel mesleği. Öldüğümüzde benim çocuklarım, torunlarım işte bu filmleri izleyecekler. Bundan daha zevkli ne olabilir ki? Ama ağırlıklı olarak son bir yıldır tiyatro ile uğraşıyoruz. Geçen ay da İstanbul’da eski Emek Sineması’nda galamızı yaptık, 600 kişinin katıldığı müthiş bir gala oldu. Oyunu önce İstanbul’da oynadık, şimdi de ufak bir Karadeniz turnesine çıkıyoruz. Trabzon, Rize, Ardeşen ve büyük ihtimalle bir de Çayeli’nde oynayacağız.”

TAMAMEN KARADENİZLİ BİR KADRO

“Ben isterim ki Trabzon’daki belediyeler de sahip çıksın ve biz de oyunumuzu oynayalım ama ne yazık ki karşılık bulamıyoruz. Biz bu bölgenin çocuğuyuz. Burada yetiştik. Oyundaki partnerim Buse Sinem İren aslen Çaykaralı. Oyunumuzun yazarı Yılmaz Okumuş da Rizeli. Hepimiz bu bölgedeniz yani. Kendi tiyatro afişlerimizi bile kendimiz asıyoruz. Bilet satış noktalarımız Biletix, Ra Kitabevi ve TT Lounge kafe. Tiyatro oyunumuz ayın 26’sında, KTÜ AKM sahnesinde.”

SAHİPSİZ KALMAYALIM

“İstanbul’daki Trabzon derneklerinin yaptığı bütün etkinlikler hamsi, kuymak ve horon; başka bir şey yok ne yazık ki. Biz tiyatro yapıyoruz burada. İstiyoruz ki tiyatroya, sanata da derneklerimiz sahip çıksın. Tiyatroda inanın para yok. Salon kiraları ise inanılmaz. Çalıştırdığınız insanların giderleri vergiler falan da eklenince gerisini siz düşünün. Galamıza dernekleri davet ediyoruz ama bi bakıyorsunuz ki kimse gelmiyor. Cidden sanat sahipsiz kalıyor.”

DON KİŞOT OLDUM!

“Biraz bu işin Don Kişotluğunu yaptım. Çünkü İstanbul’un en elit salonlarında ‘61’i ve ‘bordo-mavi’yi hep ön planda tutmaya çalıştım. Benim amacım sanat yaparken şehrime de katkı sunmak. Karadeniz patentli sinema ve tiyatro projeleri her zaman olmalı, olmak zorunda da. Olsun ki biz hem kültürümüzü tanıtalım hem de bölgemizde yapılan işlerle doğup yetiştiğimiz doğamızı tüm ülkeye tanıtalım.”

KADIN-ERKEK İLİŞKİSİ ANLATILIYOR

“Tiyatro oyunumuzun geri dönüşleri çok iyi. İki kişilik komedi olan oyunumuzda kadın erkek ilişkisini konu ediniyoruz. Oyunun adı ‘Evli ve Zavallı’ ama evliliğin zavallı olduğunu anlatmıyoruz, aslında evlilikte yapılmaması gereken hal ve hareketleri gösterip insanları güldürüyoruz. Oyunda Temel ve Fadime  Trabzonlu karı kocadır. Bu çift üzerinden insanlık tarihindeki kadın–erkek ve karı–koca çatışmalarına bir bakış attık. Geçmiş–günümüz–gelecek şeklinde 3 bölüm olan oyunda erkeğin ve kadının zaaflarını işledik. Mağara döneminde, kadın ve erkek arasındaki ilk işbölümünü ve günümüzün sorunlu ilişkilerinin temelini irdeledik. Tam bir iletişim çağı olan günümüzde ise, karı koca ilişkileri üzerinden aslında bir iletişimsizlik yaşadığımızı gösterdik. Oyunda kemençemiz de var. Karadeniz şivesinin de nasıl olması gerektiğini oyunumuzu izleyenler tam anlamıyla yaşayabiliyorlar. Oyuna gelenler hem gülecekler hem de eğlenecekler. Aynı zamanda kafalarında bir şeyler de uyanacak aslında.”

DESTEK OLUNSUN

“Bölgemizde daha fazla Karadeniz filmi çekilmesinden yanayım. ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisi için de bugünlerde çok eleştiriler var. Şunu söyleyeyim ki, bu sadece adı üstünde senaryodur. Bunlar kurgudur. Bunlar hayal ürünüdür. Bunu gerçek mantıkla çok birleştirmeyelim ama eleştirilen şey de izleniyor ve reyting rekoru kırıyor. Bu tarz işlere destek olunmalı. Dolayısıyla Karadeniz patentli tüm projelere ben destek veririm.”

‘SIKINTI YOK’ HAYALİMDİR

“Ben bu işi ömür boyu sürdürmek amacındayım. Bana meşhur mu olmak istiyorsun, ömür boyu bu işi mi yapmak istiyorsun deseler ben ömür boyu bu işi yapmak istiyorum diye cevaplarım. Meşhurluk gelse de eyvallah derim başımın üstüne koyarım ama hayallerimden vazgeçmem asla. Bölgemizde sık kullanılan bir cümle var ‘sıkıntı yok’ diye. Çok sevilen bir cümle, hemen herkes kullanıyor ya ben de ‘sıkıntı yok’un bütün görsel mecralardaki patentini aldım. ‘Sıkıntı Yok’ ismi ile bir film yapmayı hayal ediyorum ve şartların oluşmasını bekliyorum.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap