A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 19.10.2024

Yayın Tarihi: 19.10.2024 - 08:42
Olaylar ve Yaşananlar | 19.10.2024
Kaynak:HABER MERKEZİ

KADINLAR TRABZON’DA OKUMUYOR!


Trabzon’da okuma yazma bilmeyen kişi sayısı 21 bin 443 olarak kaydedilirken, bunların 19 bin 285’inin kadın olduğu belirtildi. Trabzon’da erkeklerin ortalama eğitim süresi 10,2 yıl iken, kadınlarda bu süre 8,4 yıl. Gümüşhane’de ise okuma yazma bilmeyen nüfus 3 bin 690 kişi olarak açıklandı. Bu kişilerin 3 bin 501’ini kadınlar oluşturuyor. TÜİK'in verileri, Artvin’de kadınların eğitim seviyesinin erkeklere göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Okuma yazma bilmeyen toplam 3 bin 624 kişinin 3 bin 170’ini kadınlar oluşturuyor. Bu tablo, Artvin’in genel eğitim seviyesi yükselse de, kadınların eğitim alanında erkeklerle aynı seviyeye gelememiş olmasının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.


ARTVİNLİ AİLENİN ACISI!


İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde 1 Mart’ta ehliyetsiz araç kullanarak Oğuz Murat Aci isimli vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmasının ardından annesi Eylem Tok ile önce Mısır’a, ardından da ABD’ye kaçan Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade davası ertelendi. Oğuz Murat Aci'nin Artvinli olan babası Özer Aci, kararı değerlendirirken, "Elleri kelepçeli olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne gelecekler, havalimanında dört gözle onları bekliyor olacağım" ifadelerini kullandı. Baba Aci, "Önümüzdeki hafta duruşmada her ikisine de yüzde yüz iade kararı çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.


AZICIK UTANMALARI OLSA İSTİFA EDERLER!


Genel Sağlık Sigortası borcu olan 9 milyon vatandaş, 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Konu hakkında konuşan CHP’nin gölge sağlık bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, "Sosyal devlet anlayışı yerle bir oldu" yorumunu yaptı. TTB Başkanı Alpay Azap ise “Bu durum, çok sayıda kişinin sağlık güvencesinden yoksun kalmasına yol açmakta, sağlık hizmeti alamayanların sağlık ve yaşam haklarını ihlal etmektedir” dedi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan 9 milyon kişinin 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak olmasına bir tepki de CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez’den geldi. Suiçmez şunları söyledi: “Bu skandal uygulamanın adı sağlıkta çöküş demektir. Ekonomi artık entübe oldu. Hükümetin elinde ne çözüm var ne reçete. Azcık utanmaları sıkılmaları olsa hemen istifa ederler.”


BASIN CAMİASINDA İTİBAR YERLE BİR OLDU


Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ile yazacaklarımız sadece bizim sorunumuz değil. Hal böyle olmasına rağmen topa kimsecikler girmiyor. Ya da girmek istemiyorlar. Neden topa girmek istemediklerinin adını sizler ne koyarsanız koyun. Her şeye rağmen biz yine de kitabın ortasından yaşananlara değinmek istiyoruz. Şunun altını çizelim, Trabzon basın camiası ego, çıkarlar, işbilmezlik ve ihtiraslar yüzünden en kötü dönemini yaşıyor. Maalesef yaşananları hepimiz tiyatro seyreder gibi seyrediyoruz. Trabzon Gazeteciler Cemiyetine “kayyum atandı”, mahkeme başkan ve yönetiminin yetkilerini elinden aldı, kongreyi iptal etti, kimseden ses çıkmıyor. Allah’ın bir kulu çıkıp demez mi, “Arkadaşlar gelin bakalım, siz bizlerin, hepimizin temsil yeri olan gazeteciler cemiyetini ne hale getirdiniz? Mahkeme kararını neden görmezlikten geliyorsunuz? Neden cemiyeti olağan kongereye taşımıyorsunuz?” Bakın şimdi de TSYD seçimleri iptal oldu. İçişleri Bakanlığı Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Oğuz Tongsir’i görevden alarak yönetime KAYYUM atadı. Şuraya bakar mısınız? TGC-TSYD her taraf çürümüş, her tarafta sıkıntı var. İtibar yerle bir olmuş. Kimsede ne utanma ne de arlanma oluyor. Ahan işte her şey ortada. Bu arada oldukça tartışmalı ve şaibeli geçen Ankara Gazeteciler Cemiyeti seçimlerinin de iptal edilmesi gündemde. Bu yönde hukuki girişimler de atılmış durumda. Bakalım burada durum nereye varacak? Evet beyler, bayanlar, cemiyetin aklı selim üyeleri ve akil adamları, sizlere sesleniyoruz. Yarın çok geç olabilir, gidişata bir dur deyin. Kimden, kimlerden çekiniyorsunuz? Konuşmaya sıra geldi mi kimse mangalda kül bırakmıyor. Sorun olunca herkes sırra kadem basıyor. Yazık, hem de çok yazık...


KARVAK ÜYELERİ BULUŞUYOR!


İstanbul’da birbirinden güzel etkinlikler yapan, kurslar açan, öğrencilere burs yardımı yapan Karadeniz Vakfı (KARVAK) bugün saat 13.30’da İstinye’deki Sosyal Tesislerinde 8.Geleneksel Balık Günü etkinliği düzenleyecek. Yusuf Cevahir’in genel başkanlığını yaptığı KARVAK İstanbul’da yaşayan Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Ordulu hemşehrilerimiz için de kardeşliğin, birlikteliğin de öncüsü aynı zamanda. Bu arada KARVAK bir de panel düzenleyecek. 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük konferansı düşünce kuruluşu KASAM’ın katkısı ile düzenlenecek oturum ve panele konuşmacı olarak Eski TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da katılacak.

Etiketler