A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 20.10.2024

Yayın Tarihi: 20.10.2024 - 09:32
Olaylar ve Yaşananlar | 20.10.2024
Kaynak:HABER MERKEZİ

KABİNEDE KİMİN YERİ GARANTİ!


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kabineye yönelik değişim mesajı, AK Parti’de yeni bir heyecan yarattı. Kulisler hareketli. Parti içinde bakanlık bekleyen milletvekili sayısının az olmadığı gözlenirken, yeni atanacak bakanların milletvekilleri arasından ya da siyasetçi kökenli isimler arasından seçilmesi gerektiği görüşleri dillendiriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan , Ulaştırma ve alt yapı bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yerlerinin garanti olduğu yorumları yapılırken, yeni atanmaları nedeniyle; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da görevlerine devam edeceği vurgulanıyor. Kabine kimlerin değişebileceğine ilişkin konuşan AK Parti kaynakları, “Çok köklü bir değişim beklemek doğru değil. 3-5 kişi ya değişir ya değişmez. Çünkü kabine ile ilgili şu anda bir problem olduğu düşünülmüyor” değerlendirmesini yaptı. Ayrıca, parti yönetim kadrolarında uzun süredir görev yapanların ‘dinlemeye’ alınması, bu durumdakilerin yerlerine genç isimlerin getirilmesi bekleniyor. Öte yandan, ihtiyaç duyulması hâlinde bazı bakanlıkların ikiye bölünmesi ve bakan yardımcılarının sayısının azaltılması da tartışılıyor.


ET UCUZMUŞ! BAŞKAN ŞAŞIRDIN MI?


Kırmızı et fiyatları kasap reyonuna uğramayı unutturdu. Kıymanın kilosu 500 TL, kuşbaşının 530 TL, kasap köftenin 440 TL, antrikotun 650 TL, kemikli etin 480 TL, kuzu buunt 610 TL, kuzu pirzolanın kilosu 730 TL civarında satılırken Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, çok konuşulacak bir açıklamaya imza attı. Ömür Şen diğer gıda ürünlerine kıyasla kırmızı etin ucuz olduğunu iddia etti. Şen, ortalama bir restoranda yenen 100 gramlık et yemeğine verilen para ile kasaptan alınan 1 kilo kırmızı etin fiyatının aynı olduğunu belirterek, gıda sektöründeki en ucuz ürünün et olduğunu ifade etti. 350 TL’den et satmayı herkesten çok istediğini de sözlerine ekleyen Şen, “Biz kasaplar olarak etin kilosunu 350 TL’den satmak isteriz. Ne kadar ucuz et satarsak o kadar sirkülasyonumuz artar. 1 kilo alan 1,5 kilo alır. Kar marjımız ortada. Etin fiyatı da şu anda çok pahalı değil. Yakın zamanda bir zam olacağını da düşünmüyorum” şeklinde konuştu.


13 BİN KİŞİ İŞE ALINACAK!


Türkiye genelinde kamu kurumlarına yönelik büyük bir personel alım süreci başladı. KPSS ve yaş sınırı gibi şartlar aranmadan yapılacak olan alımlarda, 13 bin 208 personelin istihdam edilmesi planlanıyor. En büyük alım Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde yapılacak olup, bu kurum 9 bin 690 uzman erbaş alımı gerçekleştirecek. Bunun dışında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2 bin 390 personel alımı planlarken, Milli Eğitim Bakanlığı 100 müfettiş yardımcısı, Adalet Bakanlığı ise 400 icra müdürü ve yardımcıları alımı yapacak. Tarım ve Orman Bakanlığı engelli ve eski hükümlüler için 8 kişilik kontenjan açarken, Milli Savunma Bakanlığı 69, İçişleri Bakanlığı ise 23 kişilik kadro açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 15 kişilik bir alım yapacak.


GÜVENLİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ!


Son günlerde Türkiye’de artan kadınlara yönelik şiddet vakaları ve suç geçmişi olan çete üyelerinin sokaklarda serbestçe dolaşması, toplumda güvenlik endişelerini derinleştiriyor. Metropoll Araştırma'nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, bu duruma ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Sencar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Seçmenlerin yarısından fazlası Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını düşünüyor" ifadelerini kullandı. Anket sonuçları, halkın %58,5'inin Türkiye’de güvenli bir ortamda yaşamadığını düşündüğünü gösteriyor. Katılımcıların yalnızca %39,1’i ülkenin güvenli olduğunu belirtirken, %2,4’ü bu konuda fikrinin olmadığını ifade etti. Eylül 2023’e göre güvenlik algısında belirgin bir düşüş yaşandığı dikkat çekiyor; geçen yıl bu oran %55,2 seviyesindeydi.


RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ


Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet ve taciz yıllardır Türkiye'nin ve dünyanın sorunu. Bu korkunç olaylar her yerde aynı şiddetle yaşanmıyor belki ama "cinayet, şiddet" bir yerlerde herkesin canını yakıyor. UNODC verilerine göre, 2022 yılında 89 bin kadın ve kız çocuğu öldürüldü; bu son 20 yılın en yüksek cinayet verisi oldu. UNICEF'in son verilerine göre, bugün hayatta olan 370 milyonu aşkın kadın ve kız çocuğu, yani 8 kadından biri 18 yaşından önce tecavüze veya cinsel saldırıya maruz kalıyor. Dünya çapında kadına şiddete yönelik mücadele sürüyor. Örneğin, İspanya kadın cinayetlerini kayıt altına alan ilk ülke oldu, ABD'de çoğunlukla cinsel taciz suçluları hapishaneden çıktıktan GPS cihazıyla takip ediyor .CHP Ardanuç Kadın Kolları Başkanı Kamile Kaya ise toplumsal bir çürümenin yaşandığı şu zamanlarda şiddet ve suçla mücadele noktasında hükümetin ortaya samimi bir irade koyamadığının altını çizdi. Kaya şiddet ve suç konusundaki artışın Türkiye’de de artık vahim bir noktaya taşındığını dile getirdi ve daha kaç kişi ölecek şiddete maruz kalacak ve tecavüze uğrayacak ki işin ciddiyeti anlaşılsın diye de sordu?

Etiketler