SON DAKİKA



Haber > Magazin > Evdeki 8 gizli tehlike

Evdeki 8 gizli tehlike

14 Mayıs 2016 Cumartesi - 13:24




Tadilat ve dekorasyon yaparken dikkatsizliğiniz yüzünden hastanelik olmayın.





Bu yaz evinizdeki tadilatı kendiniz yapmakta kararlıysanız bu haberi okumadan işe girişmeyin. Evinizde dekorasyon sırasında karşılaşabileceğiniz tehlikelerle sağlığınızı riske atmayın…

Mimar Funda Varlık ve iç mimar Oya Çavdar, dekorasyon ürünlerinin sağlık ve çevre unsurlarının düşünülerek dikkatle seçilmesi, bütün etiket ve açıklamaların okunması ve bir nevi ilaç kullanır gibi kullanılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Varlık ve Çavdar, evinizde tadilat ve dekorasyon sırasında karşılaşabileceğiniz gizli tehlikeleri ve almanız gereken önlemleri anlattı.

Boya ve kanser riski

Boyaların içindeki çözücüler ve birtakım uçucu organik bileşikler sağlığa zararlı kimyasallar içerir. Teneffüs edilmesi risklidir. Dokunulduğunda da alerji yaratabilir.

Çözüm: Boya yaparken camları açık tutun, havalandırmaya dikkat edin. Su bazlı boyalar, çözücü bazlı boyalardan daha az risklidir.


Duvardaki eski boyalara dikkat

Eski evlerdeki boyayı duvardan kazıyarak sökmek kurşun yayabilir, solunması zararlıdır. 1978 ve öncesi yıllarda inşa edilen binalarda bunu göz önünde bulundurun.

Çözüm: Boya yaparken kurşunla baş etmenin en kolay yolu eski boyanın üstünü modern yeni bir boya ile kaplamaktır. Eski boyayı mutlaka kaldırmak istiyorsanız profesyonel yardım alın.

Zımpara yaparken ciğerlerinizi koruyun

Zımpara işi ince toz meydana getirip ciğer ve deri üzerinde tahribata yol açabilir.


Çözüm: Toz geçirmez maske ve eldiven kullanın veya ıslak zımpara yapın.

Cila yaparken astım olmayın

Boyada olduğu gibi ahşap üzerinde kullanılan cilalar da uçucu organikler içerir. Baş ağrısı, burun ve boğaz rahatsızlıklarına neden olabildiği gibi cilalar yüzünden çocuklarda astım riski yetişkinlere oranla dört kat fazladır.

Çözüm: Açık alanda solvente dirençli koruyucu eldivenle çalışma olanağınız yoksa odada camlar açık şekilde çalışın, sık sık ara verip temiz havaya çıkın.

Duvar kağıdı tutkalıyla temas etmeyin


Duvar kağıdı tutkalları küfü önlemek için mantar ilacı içerir. Bu da bazı kişilerde deri problemlerine ve egzamaya neden olabilir.

Çözüm: Temastan kaçının, eldiven kullanın. Mümkünse mantar ilacı içermeyen yapıştırıcı kullanın.

Cam yünü boğazınıza zararlı

Yalıtım malzemeleri cam yününden oluşur, derinizin içine nüfuz edebilir ve zarar verir. Ayrıca teneffüs edildiğinde ciğerleriniz ve boğazınız da tehlike altındadır.

Çözüm: Elleriniz ve cildiniz eldivenle, yüzünüz maske ve gözlükle korunmalıdır.


Yıllarca vücudunuzda kalabilir

Duvardan duvara halılar yanmayı geciktirici madde içerebilir. Bu maddeler ev tozuyla karışıp yemeklerin üzerine çökebilir. Vücuttan atılmaları zordur. Meme kanseriyle bağlantılı oldukları saptanmıştır.

Çözüm: Düzenli olarak evinizi süpürün, toz birikmesine engel olun. Yün, pamuk, jüt gibi doğal ürünlerden yapılan halıları satın almayı tercih edin.

Gözleriniz ve burnunuza dikkat

Çoğu ağartıcılar, küf ve kireç sökücüler sodyum hipoklorit adında bir kimyasalı içerir. Salgıladığı zehirli gazlar; yüksek derecede yıpratıcıdır ve gözler, burun ve boğaz için zararlı olabilir.


Çözüm: Mümkün olduğunca çok pencere açarak odanın iyice havalanmasını sağlayın. Bir maske yardımı ile kendinizi açığa çıkan gazları teneffüs etmekten koruyun.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap