SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Proje afete davetiye çıkarır!

Proje afete davetiye çıkarır!

06 Kasım 2018 Salı - 11:02




Can ve mal kaybına neden olan onca afete rağmen Bayburt’ta yetkili kurumlar Çoruh Nehri’nin önce adını değiştirdi, şimdi de nehir yatağına yürüyüş yol





Bayburt’tan geçen Türkiye’nin sayılı nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’nin, şehre kazandırılması adına Bayburt Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2016 yılında yapımına başlanılan ‘Çoruh Projesi’ eleştirilerin odağında yer alıyor. Yaşanan onca doğal afetten sonra ders çıkartılması beklenirken, bu sefer yetkili kurumların eliyle nehir yatağıyla oynanması ve nehir yatağının içine sosyal donatı alanı yapılması ‘Akıllanmadık mı?’ sorusunu akıllara getirdi. Proje kapsamında Çoruh Nehri'nin iki kenarı yaklaşık 7’şer metre doldurulup, mevcut nehir yatağı daraltılıyor. Nehir yatağının ortasında kazı yapılarak, Çoruh Nehri, beton bir kanalın içine hapsediliyor ve nehrin içine yürüyüş parkuru ile oturma alanları yapılıyor.

ÇORUH NEHRİ’YDİ YILDIRIM ÇAYI OLDU

Yürütülen projeye isyan eden vatandaşlardan Nail Şermet, “Bayburt, Bayburt olalı Çoruh Nehri’ne yapılan zulüm gibi zulüm görmedi. Çoruh Nehri, 4 yıldır harap olmuş durumda. Atalarımızın güzel bir sözü vardır ‘dağın eteğiyle oynama, uçurursun; nehrin yatağıyla oynama, kurutursun.’ Çoruh Nehri’nin yatağıyla oynanıyor. Türkiye’nin sayılı nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, ne yazık ki birilerinin emellerine ulaşması için adı değiştirilerek ‘Yıldırım Çayı’ yapılmıştır. Çünkü ‘nehir’ emellerine ulaşmalarına engel oluyordu, ‘nehir’ yerine ‘çay’ olursa yasalara uygun hale geliyordu. Nehir kanalında su yatağı olur, kenarlarda istinat duvarı, istinat duvarının üzerinde de sosyal donatı alanları olabilir. Ama nehir kanalının içerisinde ne yürüme parkuru ne de oturma alanları olabilir. Güz ve baharda karların erimesi ile nehir coşar, hatta suyun köprülerin üzerine bile çıktığı olmuştur. Şimdi yetkili makamlar nehrin yatağında doğaya aykırı bu sosyal donatı alanlarını yaparak insanların can ve mal güvenliğini hiçe sayıyor. Burada mesuliyet bu projeyi yapanlarındır” dedi.

Haber: Meryem AKGÜN

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap