SON DAKİKA



Haber > Magazin > Evrensel barış sanatla gelir!

Evrensel barış sanatla gelir!

01 Ağustos 2015 Cumartesi - 09:56




Trabzon, Rize ve Pazar’da gerçekleştirilen Uluslararası Resim Festivali Tiflis’te süren 3 günlük etkinlikle sona erdi. 20 ülkeden festivale katılan sa





Merkezi Trabzon’da olan Uluslararası Kadın Sanatçılar (Femin-Art) Derneği’nin düzenlediği 8. Uluslararası Resim Festivali’ne katılan 20 ülkeden ressamlar Trabzon, Rize, Pazar ve Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te birçok resim etkinliğine imza attı. Festivalin ilk ayağı Trabzon’un Atatürk Alanı’nda başladı. Festivale Türkiye’nin yanı sıra Rusya Fedarasyonu’nun Ural ve Sibirya bölgesi, Gürcistan, Ukrayna, Makedonya, Yunanistan, Kazakistan, Lübnan, Mısır, Romanya, Tunus, Filistin, Japonya, İran, Irak, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Fas’tan sanatçılar katıldı.

İLK DURAK TÜRKİYE

Atatürk Alanı’nda düzenlenen törenin ardından sanatçılar Sisdağı Yaylası’na çıkarak buram buram kokan doğayı resmetti. Sisdağı’ndan sonra Rize’ye geçen sanatçılar, burada tuvallere hayat verdi. Rize’deki festivale Rize Valisi Ersin Yazıcı ve eşi Hanefi Yazıcı da katılarak sanatın önemine vurgu yaptılar. 20 farklı ülkeden ülkemize gelen sanatçılar oradan Femin-Art Genel Başkanı Şükran Üst’ün memleketi Pazar ilçesine geçti. Burada resimler yapan sanatçılar etkinliği tulum eşliğinde oynadıkları horonla noktaladı. Şükran Üst’e destek çıkan hemşehrileri, yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını belirttiler.


12_13

BARIŞ ELÇİLERİ

Doğu Karadeniz’de çalışmalarını tamamlayan sanatçılar, Pazar’dan sonra Gürcistan’ın Tiflis şehrine hareket etti. Yolculuk boyunca şarkılar, türküler söyleyen sanatçılar gönüllerince eğlendi. Tiflis’e varan sanatçıların ilk durağı Tiflis Üniversitesi oldu. Burada resimlerini yapan sanat elçileri akşam düzenlenen kokteylle çizdiklerini sergiledi. Barış için tuvallere hayat veren sanatçılara Tiflis’in turistik yerleri ve müzeleri gezdirildi. Tiflis’te 3 gün kalan sanatçılara Femin-Art Genel Başkanı Şükran Üst, belge vererek hepsinin birer barış elçisi olduğunu söyledi.


BARIŞI ÖRGÜTLEMEK GÜZEL

İki ülke arasında kardeşlik köprülerini kurduğunu belirten Şükran Üst, "Biz kardeş ülkeyiz. Sanatın, barışa ve kardeşliğe olan katkısı çok büyük. Günümüzde ülkemizde ve birçok yakın yerde şiddet egemen. Savaşların olduğu bir yerde savaş çocukları geldi bizlerle. Sanat adına bir araya gelmek çok güzel. Sanatın renkleriyle barışı örgütlemek çok güzel. İlk festivalimizde Gürcistan ve Rusya savaş halindeydi ama Rus konsolosluğu yoktu. Gürcistan konsolosumuz akşamları Rus sanatçılarımıza tercümanlık yapıyordu ve orada sanatın ne kadar güçlü olduğunu gördük. Bu sanatın diliyle biz evrensel barışı yükseltmek istiyoruz. Savaş ve sevgi, ikisi de S ama biz sanatla sevgiyi oluşturacağız" diye konuştu. Dernek başkanı Üst, festivale katkılarından dolayı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Rize Valisi Ersin Yazıcı ve Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na teşekkür etti.

43_13
Gün boyunca Femin-Art’ın festivalini takip eden Karadeniz Gazetesi
Muhabiri Fatih İsak’ı Şükran Üst belge ile kutladı.

Savaşlar dursun

Şükran Üst, dünya üzerinde birçok yerde savaşın yaşandığını anımsattı, terör saldırıları ve ölümlerin barışı olanaksız hale getirdiğini söyledi. Üst, ‘’Sanatın büyülü dilini kullanarak dünyaya barışı egemen kılabiliriz. Özgürlük, eşitlik gibi demokratik kavramlarla pekiştirilmemiş bir barış, eksik olacaktır. İşte sanatçı, savaşı yaratan sosyal, ekonomik ve siyasal nedenlerin tümüyle ortadan kalktığı topsuz tüfeksiz bir dünyayı özlüyor’’ diye konuştu.

Fatih İSAK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap