SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Her şeye rağmen zirvedeyiz!

Her şeye rağmen zirvedeyiz!

21 Ocak 2023 Cumartesi - 12:58




Karadeniz sahaya indi, tek tek bayileri gezdi, yazılı basının zor günler geçirdiği bu günlerde tablo şu şekilde.





Son yıllarda gazetenin yerini yavaş yavaş internet almaya başlasa da belli bir kesim alışkanlığını bırakmayıp, okumaya devam ediyor. Gazetenin kokusuna tutkun okur severlerin günümüzde gazete kültürünü ayakta tuttuğu ise bir gerçek. Biz de Karadeniz gazetesi olarak Beşikdüzü’ndeki bayileri tek tek gezdik. Hem yerel hem de ulusal gazetelerin durumunu konuştuk. Bayi sahipleri her ne olursa olsun Karadeniz gazetesinin diğer yerellerden daha çok sattığını, hatta ulusal gazetelerle yarıştığını söylediler.

İşte bayi sahipleriyle yaptığımız söyleşiden kesitler…

DİĞER YERELLERDEN DAHA FAZLA SATIYOR


Beşikdüzü Baş Bayii Hakan Baykan: “Gazete satışlarında bir azalma var, bu sadece Karadeniz gazetesine özgü değil. Zaten gazeteyi okuyan belli bir yaş grubu var, diğerleri internetten takip ediyorlar.  Bir de Trabzonspor’un durumu da etkiliyor. Son zamanlardaki siyasi olaylar, ilçe içindeki olaylara yer verildiği zaman satışlara etki edebilir diye düşünüyorum. Fakat satışlarda eski rakamları bulmamız da artık çok güç.  Şu an Karadeniz Gazetesi, yaygın ve yerel gazetelerden katbekat daha fazla satıyor. Hatta diğer yerellerin toplamından daha fazla…

KEMİK TABAKAYA HİTAP EDİYORUZ

Genç nesil artık eline gazete alıp okumuyor, ellerindeki telefon ve tabletlerden gelişmeleri takip edebiliyorlar. Sadece gazeteye alışmış insanlar, eline alıp okumak istiyor. O kemik tabakaya şu an hitap ediyoruz. Biz Görele’ye, Görele’den yukarı Çanakçı, Eynesil, Şalpazarı, Beşikdüzü, Vakfıkebir, Tonya ve Çarşıbaşı’na gazete gönderiyoruz. Yani 8 ilçe 4 belde…

KARADENİZ BÜTÜN İLÇELERDE ZİRVEDE

Karadeniz Gazetesinin gitmediği ilçe yok. Burada ne yaparsak ne yapalım toplu satışlar olmadığı sürece bu satışların üzerine çıkmak çok zor. Piyasa zaten tavrını gösteriyor. Demirören Grubu bir puanlama sistemi yapıyor. Mesela şunu söylüyor; şu kadar gazete satarsanız, biz de size hediye olarak şunu veririz, diye. Küçük bayilere çam sakızı çoban armağanı bir şeyler yapılabilir, bu da hatırlanmak adına önemlidir.”

ÜÇ GAZETEDEN BİRİ KARADENİZ

Gürer Baykan: “Bizim zamanımızla Şimdiki zaman değişti. Eskiden internetten gazete okumak yoktu. Şimdi bazıları internetten okuyor gazeteyi. Eskiden tabii promosyonla gazete satılıyordu, onu da yasakladılar. Şimdi kahvelerde gazete almıyor. Eskiden üç tane gazete alırlardı. Bunlar; Karadeniz, Posta ve Hürriyet’ti. İnsanlar hem çayını içiyor hem de gazetesini okuyordu. Şimdi bunların olmayışı gazete satışlarını engelledi küçük yerlerde. Adam internetten bedavaya okuyunca para verip gazete alma ihtiyacı duymuyor.

MEHMET ALİ BEY’E VEFA BORCUMUZ VAR

“Mehmet Ali Yılmaz Doğru Yol Partisi zamanında milletvekili adayıyken ben de Doğru Yol İlçe Başkanı adayıydım. Kendisine destek verdik onun da bize çok yardımları vardır. Oğlum askere gittiğinde de çok yardımı olmuştur bize. Mehmet Ali Bey’e vefa borcumuz var.
Seçimlerde tabii Mehmet Ali Bey kazandı. Bunlar çok söylenmez çok yardımını gördük. Biz onlara destek verdik onlar da bize destek verdiler. Kulak arkası yapmadı hiçbir zaman. O yüzden Karadeniz’in bir işi oldu mu mutlaka çözmek isteriz.”

EKONOMİ DE ETKİLİYOR

Şimdi işler değişti geçim de zorlaştı. Ben emekliyim aldığım para yetmiyor. Benim fındığım, kira gelirim olmasa ne yapacağım? Gazete satışlarını etkileyen bir diğer faktör de ülke ekonomisinin kötü olmasıdır. İnsanlar almadıktan sonra bayilerin de yapabileceği bir şey yok. Onun altından çıkamazsınız.
Bayilerin kar marjı yüksek olsa tabii ki satmaya çalışırlar. Bu da bir faktör baktığımızda. Onlar kar edemiyorlar ki… Dört liradan yüzde beş alacaklar yani yirmi kuruş… Bu işi yapanların çoğu artık yapmak istemiyor. Bir karı yok ki bu işin. 

Satışları yükseltmek için sene başlarında bayilere birer tane duvar saati verilebilir. Bu da gönül almak için tabi küçük bir hediye olabilir. Sizin için de reklam olur. Bayi işleten arkadaşlarımız da bizi düşünüyorlar derler. Diğerleri de görür onlar da hediye verebilirler diye düşünüyorum.

ÇOK SATILIYOR

Duhan Dilli: “Karadeniz diğer yerelleri göre baya satıyor. Günlük otuz-otuz beş tane geliyor, çoğu da satılıyor. Haftanın sadece iki günü iade veriyorum o da en fazla beş tane. Zaten burada Karadeniz, Sözcü, Posta ve Fotomaç  satıyor.”

HALKIN YÜZDE ELLİSİNDEN FAZLASI…

İsmail Al: “Buradaki yerel gazeteleri insanlar aldığı zaman tersten okumaya başlıyor, yani spor sayfaları daha çok okunuyor. Gazeteyi yüz kişi alıyorsa sadece bir veya iki kişi ilk sayfadan okumaya başlar. İlk sayfada da ‘Olaylar ve Yaşananlar’ bölümüne bakarlar. Halkın yüzde ellisinden fazlası Karadeniz alıyor.”

EKONOMİK DURUM DA ETKİLİYOR

Murat Durukan: “Gazete dört lira olduktan sonra satış biraz düştü. Bu sadece Karadeniz’e özgü değil, bütün gazetelerde öyle… Malum her şeye zam geliyor, kağıt fiyatları da baya zamlandı. Aslında gazetelerin bu duruma gelmesinin bir nedeni de ülkedeki ekonomik tablonun kötü olmasıdır.”


ZAM BİRAZ ETKİLEDİ

Onur Sezgin: “Gazete fiyatlarına zam gelmeden önce ne kadar geliyorsa o kadar satılıyordu. Şimdi baktığımızda, diğer yerellere göre daha fazla satmaya devam etse de bir düşüş söz konusu…  Genel de fiyata tepki gösterse de onlar da alıştı. Bu ekonomik şartlarda her kesim haklı aslında.”
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap